Vijf jaren leed
31 maart 2023

Vijf jaren leed

Het boek “VIJF JAREN LEED” is een indrukwekkend oorlogsdocument dat in de vergetelheid was geraakt. Het boek is een bewerking van de dagboeknotities van journalist C.D. Feijten sr. en is nu opnieuw uitgegeven door kleinzoons Hans en Leo Feijten.

Leo Feijten overhandigt Ella Kok-Majewska een exemplaar van het boek Vijf jaren leedDeze week bezocht Leo Feijten het RAR om 2 exemplaren van het boek aan directeur/streekarchivaris Ella Kok-Majewska te overhandigen. Het boek is opgenomen in onze bibliotheekcollectie en in te zien op de studiezaal.

Als in de tweede wereldoorlog de Operatie Market Garden in september 1944 jammerlijk mislukt, merkt ook Tiel de gevolgen: in een half jaar tijd wordt een groot deel van de stad in puin gelegd. Cor Feijten sr. begint vanaf dat moment op kladblaadjes aantekeningen te maken van de gebeurtenissen in en rond de stad. In die tijd was hij journalist bij de Nieuwe Tielsche Courant en woonachtig in Tiel. Deze periode werd door hem als ooggetuige van dag tot dag beschreven.

Zijn taalgebruik is de afgelopen jaren op achterstand gekomen. Zonder afbreuk te willen doen aan de wijze van beschrijven, hebben twee kleinzoons - Hans en Leo Feijten - het boek in een modernere jas gestoken en in een leesbare vorm herschreven. De geschreven teksten met betrekking tot Tiel en het land tussen Maas en Rijn zijn grotendeels afkomstig van de auteur C.D. Feijten sr. De tekst over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog werd geschreven door zijn zoon, met dezelfde naam: Cornelis Daniël Feijten jr. Het gekozen fotomateriaal is grotendeels afkomstig van het RAR te Tiel.

cover boek vijf jaren leed cd feijten'VIJF JAREN LEED' (286 pagina's, ISBN: 9789464659610) is gepubliceerd via Brave New Books en is te koop in de boekhandel voor €27,50.