Vrijwilligersuitje naar de Canon van Nederland

Donderdag 9 november 2017.

De laatste flarden van de ochtendmist trekken op aan het J.S. de Jongplein in Tiel. Er stopt een bus. Het gebouw van het RAR ligt er rustig bij. Tot, enkele minuten later er een horde enthousiast babbelende mensen vanuit het RAR richting de bus beweegt. Zo begon het gezellige en leuke vrijwilligersuitje op donderdagmorgen 9  november.

Na een bustocht van Tiel naar Arnhem komt het bonte gezelschap aan bij het Openluchtmuseum. Na wat vertraging en enig koudeleed bij de entree haast iedereen zich naar binnen. Op weg naar de Canon van Nederland, waar het lekker warm is. Veilig een verdieping lager aangekomen krijgt de groep een korte en strenge instructie: geen tassen, geen jassen mee naar binnen. Waar kennen we dat van?

Na de nodige drempels geniet de groep van al het moois dat hier is gemaakt. Met in de kern de historie van wat we nu kennen als Nederland. Interactie en beeldend zijn wel de sleutelwoorden. Geen moeite is de makers van deze expositie te veel geweest. Een hoogtepunt is een scherm van 3 meter hoog en 15 meter breed waarop een indrukwekkend gemaakt stuk geschiedenis is uitgebeeld. Wat verder opvalt is het soms wel hoge tempo waarmee de historische stof iedereen om de oren vliegt, figuurlijk dan. En de wat ouderen in het gezelschap hadden wat meer lichtstralen wel op prijs gesteld. Toch was er zoveel te beleven dat de tijd een schaars goed bleek.

Want de tijd vliegt om voor het bonte gezelschap. Gewapend met tassen, jassen, rolstoel en de nodige historisch updates haast het zich naar de lunch. Dat levert nog even een frisse wandeling op. Als de spijzen en dranken de tafels vullen in de voormalige huiskamer van de Oud-Beijerlandse kasteelboerderij is iedereen in zijn hum. Na een uurtje smikkelen en smullen verplaatst het enthousiaste gebabbel zich weer naar de uitgang van het Openluchtmuseum. Als het de leiding gelukt is de laatste vrijwilliger uit de shop te plukken gaat iedereen voldaan naar de vertrouwde touringcar.

Tiel, hier zijn we weer en een gedeeld ervaring rijker...

 

Rico van der Schee, 10 november