ZS Rivierenland

1972-2001

De Waterzuivering Geldermalsen en omgeving (1969-1976) kan beschouwd worden als een voorloper van het Zuiveringschap Rivierenland. Het betrof een gemeenschappelijke regeling van meerdere gemeenten voor het  stichten en exploiteren van een gemeenschappelijke rioolwaterzuiveringsinstallatie te Geldermalsen. Per 1 december 1972 is het beheer van de installatie overgegaan naar het Zuiveringschap Rivierenland.

Wapen

In sabel een golvende vierlingbalk van zilver, vergezeld boven van drie schuingeplaatste zalmen van zilver, gevind en gelipt van keel, komende uit de balk en beneden van drie mispelbloemen van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.

De vier golvende dwarsbalken symboliseren de vier rivieren in het gebied; de Rijn, Waal, Maas en Linge. De kleur van de onderste helft is zwart, als symbool van de vervuiling. Het bovenste deel stelt daarentegen het schone water voor, waarin zalmen goed kunnen gedijen. De mispels in de onderste helft zijn het oudste symbool voor Gelderland.

Bron: Heraldry of the World.