Uw zoekacties: Zoeken in de toegangen Archief van de Sociëteit voor de Beeldende Kunsten te Tiel,...

0176 Archief van de Sociëteit voor de Beeldende Kunsten te Tiel, 1963 - 1965

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
0176 Archief van de Sociëteit voor de Beeldende Kunsten te Tiel, 1963 - 1965
1.
Inleiding
Op initiatief van de Tielse kunstenaar Lex Ernste, werd op 4 april 1963 een groep Tielse en uit de omgeving komende mensen, "kunstenaars", bijeengehaald, die direct of indirect hun bestaan maakten van de artisticiteit, die zij in zich hadden. Het voorstel dat ter tafel kwam was om naar het voorbeeld van in verschillende steden bestaande verenigingen of gemeenschappen van beeldende kunstenaars iets dergelijks ook in Tiel tot stand te brengen. Bij de eerste vergadering waren aanwezig de families Ernste, Janny Geebel, John B. Ponsioen, J. Wieringa, Koen P.M. Jansen, H. Breuker, V. d. Eertwegh en M. Warbroek. Het voorstel werd enthousiast ontvangen en besloten werd de leden te werven via een circulaire met aanmeldingsstrook. tevens werd met algemene stemmen besloten dat het geen vereniging of stichting zou worden maar een sociëteit.
De doelstellingen waren: 1. het leren kennen van elkaar en elkaars werk, 2. het maken van excursies en het bezoeken van tentoonstellingen, 3. het laten circuleren van vaktijdschriften, 4. het inrichten van tentonstelingen en het deelnemen aan kunstmarkten, 5. het bemiddelen bij het verkrijgen van opdrachten en de uitvoerong hiervan voor hen die dit wensen, 6. het helpen van elkaar, vooral in moeilijke tijden en 7. het uitnodigen van sprekers en inleiders op onze bijeenkomsten.
De leden moesten actieve kunstenaars zijn die al of niet als zelfstandig beroep bezig waren. Als hobbyist kon men geen lid worden. Contributie werd niet geheven. De kosten, voortvloeiend uit de activiteiten, werden gewoonlijk hoofdelijk omgeslagen. In totaal werden bij de oprichting negen leden lid.
Atelier
Men kon boven de Nederlandse Middenstandsbank, toen gelegen aan het Hoogeinde, "om niet" ruimte huren voor de activiteiten. Vanaf maart 1964 kreeg men deze ruimte in gebruik, die de naam "Studio" kreeg. Daar kon ook bij tijd en wijle geëxposeerd worden en werden lezingen gehouden.
Activiteiten
Regelmatig werden door en voor de leden lezingen en excursies gehouden en werden tekenavonden georganiseerd. Eén van de doelstellingen, het houden van exposities van werken van leden en/of andere kunstenaars, werd al in 1963 verwezenlijkt in het streekmuseum, dat toen nog in de Sint Agnietenstraat was gevestigd. Ruim 280 bezoekers kwamen naar kunst kijken. Enige tijd later werd zelfs door een Duitse kunstkring geëxposeerd. Een redelijk succes waren de jaarlijkse kunstmarkten, die in de stad of atelier werden gehouden. Door verloop van leden en opzegging van de huur stierf de Tielse Sociëteit voor Beeldende Kunsten een zachte dood. Formeel opheffen was niet nodig. omdat ze evenmin formeel was opgericht.
Archief
Het archiefje is op onduidelijke gronden bij de gemeente Tiel terecht gekomen. In 1979 werd het dooor de Afdeling Welzijn van de gemeentesecretarie ambtshalve aan de archiefdienst overgedragen. Er is niets uit vernietigd en is geheel openbaar.
Tiel, juni 2009 W. Veerman

Kenmerken

Datering:
1963 - 1965
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,12