Uw zoekacties: Archief van de gerechtsbank van de stad Zaltbommel, 1525 - 1811

3185 Archief van de gerechtsbank van de stad Zaltbommel, 1525 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen
2.1. Criminele rechtspraak
2.1.2. Procesdossiers en overige stukken
2310-2604 Criminele procesdossiers, 1620-1811
2391 Zaak tegen Arien Philipse, Jan Fredrick Hofnonck, Christiaen Carel, Peter Janse, Jan Matijse, Tueltje van Saterlant, David Gisenhage, Jordaen Hendrix, Ceulse Jans, Johannes Janse, Elias Isacks, Pieter Hendrick, Buschman Matthijse, Johannes Willemse en Lori, geboren te Heijkop, allen heidenen wegens landloperij, diefstal, bedreiging en het negeren van verbanning, eis de eerste twee verdachten plus drie verdachten die door het lot worden aangewezen de doodstraf door ophanging, voor de anderen geseling, brandmerken, twintig jaar tuchthuis en vervolgens levenslange verbanning, 1716
3185 Archief van de gerechtsbank van de stad Zaltbommel, 1525 - 1811
Inventaris
2. Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen
2.1. Criminele rechtspraak
2.1.2. Procesdossiers en overige stukken

2310-2604 Criminele procesdossiers, 1620-1811
2391
Zaak tegen Arien Philipse, Jan Fredrick Hofnonck, Christiaen Carel, Peter Janse, Jan Matijse, Tueltje van Saterlant, David Gisenhage, Jordaen Hendrix, Ceulse Jans, Johannes Janse, Elias Isacks, Pieter Hendrick, Buschman Matthijse, Johannes Willemse en Lori, geboren te Heijkop, allen heidenen wegens landloperij, diefstal, bedreiging en het negeren van verbanning, eis de eerste twee verdachten plus drie verdachten die door het lot worden aangewezen de doodstraf door ophanging, voor de anderen geseling, brandmerken, twintig jaar tuchthuis en vervolgens levenslange verbanning, 1716
Persoon in procesdossier:
Arien Philipse  
Jan Frederick Hofnonck  
Christiaen Carel  
Peter Janse  
Jan Matijse  
Tueltje van Saterlant  
Johannes Willemse  
Jordaen Hendrix  
Jans  
Johannes Janse  
Elias Isacks  
Pieter Hendrick  
Buschman Matthijse  
David Gisenhage  
Datering:
1716
Notabene:
Zie ook: O. van Kappen, Geschiedenis der Zigeuners in Nederland. De ontwikkeling van de rechtspositie der heidens of Egyptenaren in de Noordelijke Nederlanden (1420-1750), Assen 1965, p.184-187 en 190.
Soort dossier:
Crimineel
Plaats:
Zaltbommel
Oude Orde:
80

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Omvang in meters:
44,50
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd. De schepenbank van Zaltbommel bezat ook de criminele jurisdictie in de Bommelerwaard èn Tielerwaard.
Geografische namen: