Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Lienden, 1811 - 1928 (ka...

0447 Archief van Dorpspolder Enspijk, 1600 - 1837 (1838)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het archief heeft een omvang van 2,25 strekkende meter. Tijdens een onderzoek ingesteld voorafgaande aan de inventarisatie, bleek de materiële staat slecht tot zeer slecht te zijn. Restauratie vond in de jaren 1994-1998 plaats.
Het archief is verre van compleet, in hoeverre elders nog archiefstukken berusten, is niet bekend, al moet dit niet uitgesloten worden. Archiefdelen werden in de afgelopen jaren op diverse locaties aangetroffen, te weten in de archiefbewaarplaatsen van het polderdistrict, de gemeente Geldermalsen en het Rijksarchief in de provincie Gelderland te Arnhem en het semistatisch archief van de provincie Gelderland te Arnhem. Verder werd in 1994 van particuliere zijde ook nog diverse stukken verkregen. Vermoedelijk zijn de laatste stukken afkomstig uit de voormalige archiefbewaarplaats van het polderdistrict te Tuil.
Van een oorspronkelijke ordening is niets gebleken. Doordat de archiefstukken op diverse locaties zijn aangetroffen, lagen deze zowel qua onderwerp als chronologie volledig door elkaar. Uit pragmatisch oogpunt is ervoor gekozen de stukken chronologisch te ordenen. Bij de financiële bijlagen is gekozen voor de datum van het stuk omdat niet altijd duidelijk was bij welke rekening de stukken behoorden. Verder is een serie ingekomen en minuten van uitgaande stukken, aankondigingen, besluiten en voorwaarden gevormd.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1600 - 1837 (1838)
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
2,25
Toegangstitel:
Concept-inventaris van het archief van de dorpspolder Enspijk, 1600-1837 (1838)