Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Lienden, 1811 - 1928 (ka...

3242 Archief van J. Stuvers, 1945-1980

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.2. Biografie
3242 Archief van J. Stuvers, 1945-1980
Inleiding
2. Context
2.2.
Biografie
Johannes Elias (Jan) Stuvers, Hedel 5 juli 1913 - Hedel 16 december 1980, was een Hedels boerenzoon, die in 1937 een aanstelling kreeg als rayonassistent bij de Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst. Hij werd belast met de steunmaatregelen voor kleine boeren in de Bommelerwaard. Hij maakte snel carrière en vervulde tal van (bestuurlijke) functies in het Gelderse Rivierengebied, de meeste op het gebied van landbouwvoorlichting, streekverbetering, komgrondenwerk, waterschappen, etc. In 1945 werd hij hoofdassistent bij de Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst. In 1954 werd hij opzichter en vanaf 1957 technisch hoofdambtenaar van de Cultuurtechnische Dienst. Vanaf 1964 was hij technisch hoofdambtenaar voor bijzondere diensten. Stuvers was van onschatbare waarde voor de naoorlogse ontwikkeling van de Bommelerwaard en genoot veel vertrouwen van een groot deel van de (agrarische) bevolking, maar stond ook bekend als eigenzinnig. Zijn doortastendheid maakte hem niet bij iedereen geliefd. Hij was zeer actief betrokken bij de Stichting tot Bevordering van de Welvaart in de Bommelerwaard, een tijdlang ook als voorzitter. Hij was heemraad, later dijkgraaf van het Polderdistrict Bommelerwaard en was een groot voorvechter voor de totstandkoming van dijkverzwaringen in de streek. De wijze waarop hij die wilde doorvoeren, bracht hem in aanvaring met de opkomende milieubeweging. Zijn naam wordt vaak in een adem genoemd met die van J. Roseboom, de twee grote drijvende krachten achter de ontwikkeling van de Bommelerwaard na de tweede wereldoorlog.
Hij was een man van de praktijk, die de streek op zijn duimpje kende en een enorm netwerk onderhield. Ook provinciaal en landelijk slaagde hij er in om aandacht te krijgen voor de noden in het Gelderse rivierengebied.
Hij was een van de eersten in de Bommelerwaard die zich het enorme belang van voorlichting, public relations en communicatie realiseerden. Daarmee bereikte hij veel resultaten. Landelijke politici en leden van het koninklijk huis bezochten vele malen de talloze projecten in de streek. Hij organiseerde tientallen, professioneel voorbereide en uitgevoerde, excursies in het rivierengebied voor journalisten, politici, vakgenoten en studenten uit binnen en buitenland.

Stuvers was ook in allerlei andere organisaties maatschappelijk zeer actief. Zo was hij veertig jaar bestuurslid van de afdeling Bommelerwaard van het Rode Kruis, was hij medeoprichter van een afdeling van het Groene Kruis en was hij lid van de Hedelse afdeling van de KVP, later CDA, een tijd lang ook als voorzitter. Zijn grote belangstelling voor de paardensport blijkt onder meer uit zijn voorzitterschap van het Hippisch Centrum Bommelerwaard en van de Stichting Concours Hippique Bommelerwaard. Hij was actief lid van de Bond van Oudleerlingen van het landbouwonderwijs in Gelderland (BOG).

Stuvers werd meerdere malen onderscheiden voor zijn verdiensten. In 1957 werd hij Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 1978 volgde zijn bevordering tot Officier in die orde. Van zijn welverdiende pensioen in 1978 heeft hij slechts kort kunnen genieten.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1945-1980
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,60