Alle bestanden

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard
x3224 Archieven van de Stichting Katholiek Maatschappelijk Centrum Bommelerwaard en haar rechtsvoorgangers, de Stichting Katholieke Gezinszorg Bommelerwaard en de Stichting Gezinszorg Ammerzoden, 1948 - 1974
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3224 Archieven van de Stichting Katholiek Maatschappelijk Centrum Bommelerwaard en haar rechtsvoorgangers, de Stichting Katholieke Gezinszorg Bommelerwaard en de Stichting Gezinszorg Ammerzoden, 1948 - 1974
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Maatschappelijke organisaties
3224 Archieven van de Stichting Katholiek Maatschappelijk Centrum Bommelerwaard en haar rechtsvoorgangers, de Stichting Katholieke Gezinszorg Bommelerwaard en de Stichting Gezinszorg Ammerzoden, 1948 - 1974
Inleiding
1.
Maatschappelijke organisaties
Het Katholiek Maatschappelijk Centrum Bommelerwaard is de laatste naam voor een organisatie die in 1949 is ontstaan. Op 12 oktober dat jaar werd mede op initiatief van het bisdom 's-Hertogenbosch het Interparochieel Sociaal Caritatief Centrum van het dekenaat Bommelerwaard opgericht. Tot het dekenaat behoorde destijds ook de aan de Brabantse zijde van de Maas gelegen parochie Empel. De stichting ontving daardoor ook steun van de gemeente Empel. Het ISCCB richtte zich vooral op maatschappelijk werk, onderwijs, gezinszorg en jeugdwerk. In 1959 werd de naam veranderd in Stichting Interparochieel Sociaal Caritatief Centrum voor de Bommelerwaard als gevolg van de uittreding van de parochie Empel een jaar eerder. Empel koos voor aansluiting bij een Brabantse organisatie en uitsluitend de Bommelerwaardse parochies/gemeenten vormden sindsdien de stichting. In 1967 volgde de naamsverandering tot Stichting Katholiek Maatschappelijk Centrum Bommelerwaard. Voor de taak van de gezinsverzorging en gezinszorg kwam in 1953 vanuit het ISCCB een afzonderlijke stichting tot stand. Het was in feite een uitbreiding van de in 1949 opgestartte Stichting Gezinsverzorging Ammerzoden. Eerdere progingen vanuit het ISCCB tot samenwerking met de Ammerzodense stichting waren mislukt. De gemeente Engelen ondersteunde deze nieuwe Bommelerwaardse gezinshulp omdat enkele katholieke families in de parochies Engelen en Bokhoven werden geholpen (toen nog gemakkelijk met de pont vanuit Ammerzoden bereikbaar). Het ISCCB en de gezinszorg hadden veel met elkaar te maken en gaven ook een gezamenlijk jaarverslag uit. Begin jaren zeventig volgde een bestuurlijke, personele unie van de beide organisaties.
De aandacht voor maatschappelijk zorg was niet alleen iets voor katholieke organisaties. Protestantse en andere maatschappelijke groeperingen hadden hun eigen organisaties. In de Bommelerwaard waren de Stichting Protestantse Contactraad voor Maatschappelijk Werk in de Bommelerwaard en de afdeling Bommelerwaard van Humanitas actief. In 1973 fuseerden deze organisaties met het Katholiek Maatschappelijk Centrum Bommelerwaard en de Stichting voor gezinsverzorging en gezinshulp Bommelerwaard tot de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Bommelerwaard. Deze organisatie is in 1993 weer met andere maatschappelijke dienstverleningsorganisaties in het rivierengebied gefuseerd tot de Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk Werk Rivierenland.
2. Archief
Kenmerken
Datering:
1948 - 1974
Gemeente:
Streek
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS