Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Woningbouwvereniging Opheusden, 1914 - 1956

0930 Archief van de Woningbouwvereniging Opheusden, 1914 - 1956

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Oprichting en opheffing
0930 Archief van de Woningbouwvereniging Opheusden, 1914 - 1956
1. Inleiding
1.1.
Oprichting en opheffing
De woningbouwvereniging te Opheusden is in 1914 opgericht. Opmerkelijk is dat onder de eerste bestuurders vrij veel onderwijzers uit het dorp voorkomen. In 1916 waren van de vier bestuursleden drie als onderwijzer werkzaam in Opheusden! Wellicht speelden sociale motieven bij deze bestuurders een rol. Secretaris van de vereniging en onderwijzer E.J.B. Nannenberg was in ieder geval ook secretaris van de plaatselijke afdeling Opheusden van de Sociaal Democratische Arbeiders Partij. De statuten van de vereniging werden bij KB van 28-7-1914 nr.95 goedgekeurd. De toelating als woningbouwvereniging volgde bij KB 27-11-1914 nr.8.
De opheffing van de vereniging kwam in 1951 ter sprake op verzoek van de gemeente. Aanleiding vormde het feit dat de woningbouwvereniging te Kesteren kenbaar had gemaakt haar bezittingen te willen overdragen aan de gemeente. De Technische Dienst Kring Kesteren adviseerde toen de gemeente om ook eens met de Opheusdense vereniging contact te zoeken. Het bestuur van de vereniging maakte geen bezwaar tegen een opheffing als de eigendommen werden ondergebracht in een gemeentelijk woningbouwbedrijf. Op 28 juni 1956 werd in een vergadering van alle aandeelhouders besloten om de bezittingen van de vereniging per 16 juni over te dragen aan de gemeente en de vereniging op te heffen. De gemeenteraad besloot in haar vergadering van 29 juni de woningen in eigendom te aanvaarden met ingang van 17 juni en onder te brengen in het gemeentelijk woningbedrijf. Door het uitblijven van een kennisgeving van de opheffing aan de minister van Justitie, volgde pas in 1959 de intrekking van de toelating van de vereniging uitsluitend in het belang van de volkshuisvesting.
1.2. Woningcomplexen
1.3. Bestuur

Kenmerken

Datering:
1914 - 1956
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,25
Toegangstitel:
S. v. Doornmalen, Inventaris van de archieven van (...) Woningbouwvereeniging Opheusden 1914-1956 (Lienden 1995)