Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Driel, 1810 - 1945
x3113 Archief van het gemeentebestuur van Driel, 1810 - 1945
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3113 Archief van het gemeentebestuur van Driel, 1810 - 1945
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis
3113 Archief van het gemeentebestuur van Driel, 1810 - 1945
Inleiding
1.
Geschiedenis
De naam Driel komt in historische bronnen in 814 voor als 'Driela' ook in 996 komt een vermelding voor als 'Thrile'. De gemeente Driel ontstond in 1810 toen Napoleon Nederland inlijfde bij het Franse Keizerrijk en de moderne burgerlijke gemeenten werden opgericht. Voor wat Driel betreft werden voor die gemeente de grenzen gevolgd van het oude dorp Driel. De gemeente bestond in de hier beschreven periode (1810-1945) uit de kerkdorpen Hoenzadriel, Kerkdriel en Velddriel en vormde Kerkdriel het kerkelijk en bestuurlijk centrum van de drie Drielen.
Bij Koninklijk Besluit van 4 november 1907 werd de gemeente een eigen wapen verleend. De omschrijving van het wapen luidt als volgt: 'Zijnde in goud een schildhoofd gedwarsbalkt van vier stukken van zilver en keel; het schild gedekt met eene helmkroon'.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag Maasdriel een half jaar lang in de frontlinie. De bevolking moest evacueren en veel gebouwen werden verwoest. Met name Kerkdriel werd grotendeels verwoest.
In 1887 werd besloten tot de bouw van een gemeentehuis aan de Delkant, het huidige mgr. Zwijsenplein. Het ontwerp was van de hand van architect D. Semmelink uit Nijmegen.
In 1941 werd de gemeenteraad ontbonden en nam de burgemeester voortaan de taak van de raad waar. Burgemeester J.F. van Heereveld werd vanaf 22 juni 1943 niet ontslagen, maar meldde zich ziek en dook later onder. De Duitsers benoemden toen A. van Heijningen tot waarnemer. Hij werd opgevolgd door J. Boll, de NSB-burgemeester van Zaltbommel, die op 2 januari 1945 voor de Commissaris van de provincie Gelderland Hondius de eed af legde als plaatsvervangend burgemeester. In Maasdriel traden in die tijd van Boll's burgemeesterschap vaak twee inwoners van de gemeente op als medewerkers van Boll. Dit waren C.A. Maas en P. Koers, die spottend 'burgemeester van Driel' werden genoemd. Waarschijnlijk zijn ze min of meer officieel door Boll benoemd als zijn medewerkers. Ze kregen in elk geval een financiële vergoeding voor hun werk, die de gemeente Maasdriel na de oorlog nog moest vergoeden aan de gemeente Zaltbommel, die op bevel van Boll de gelden had uitbetaald. In elk geval weet de latere waarnemend burgemeester Van Tiggelen niets van de aanstelling van J. Boll als waarnemend burgemeester en is hem de functie van hulp van de waarnemend burgemeester en vertrouwensman niet bekend. Pas later ontvangt Van Tiggelen het officiële benoemingsbesluit van Boll. Op 5 mei 1945 vaardigde Boll zijn laatste publicatie uit als waarnemend burgemeester van Maasdriel. In de nacht van 7 op 8 mei 1945 werd hij door de Binnenlandse Strijdkrachten gearresteerd. Hij werd tezamen met Maas en Koers geïnterneerd. Bij zijn terugkeer op 23 mei 1945 werd Van Heereveld geschorst door het Militair Gezag in afwachting van het onderzoek naar zijn functioneren tijdens de tweede wereldoorlog. Dit was overigens een gebruikelijke procedure voor alle burgemeesters die tijdens of een deel van de oorlog op hun post waren gebleven. De Rossumse burgemeester Van Goelst Meijer nam het ambt zolang waar. Met ingang van 1 januari 1946 werd Van Heereveld in zijn functie hersteld. Na het vertrek van Van Heereveld op 1 juli 1946 werd Van Goelst Meijer weer even waarnemer. Na de Tweede Wereldoorlog werd er eerst een (nood)gemeenteraad benoemd. De wethouders G. Grandia en C.L. van den Bighelaar maakten in 1945-1946 deel uit van deze (nood)gemeenteraad. Met ingang van 1 december 1946 werd mr. Th.M.J. de Graaf tot burgemeester benoemd.
De gemeente werd van oudsher onderverdeel in de volgende wijken:
Wijk A Dijkkwartier (In Kerkdriel het gebied begrensd door Kerkstraat (noordwest zijde), Hohorst, Julianastraat, Pietersdijk, Maasbandijk).
Wijk B Kerkkwartier (In Kerkdriel het gebied begrensd door Kerkstraat (zuidoost zijde), Duitse Weistraat, Wertsteeg, Kievitsham, Heemraadstraat, Hoenzadrielsedijk, Hintham. Daarnaast hoorde ook de Steigerboom tot die wijk).
Wijk C Hoenzadriel (De Laarstraat vormde ruwweg de grens tussen Hoenzadriel en Velddriel).
Wijk D Velddriel
Wijk E Hoorzik (Het gebied begrensd door Hohorst, Julianastraat, Pietersdijk, Berm, Provincialeweg, Noordbeemdenweg, Lange Weistraat, Koestraat, Provincialeweg Wordenseweg, Kerkstraat).
2. Archief
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1810 - 1945
Datering:
1810 - 1945
Plaats:
Driel
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1810 - 1945
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
70,62
Gemeente:
Maasdriel
Locatie:
Driel
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS