
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

- Kenmerken
- Inventaris
Buren vormde met Erichem, Asch, Beusichem, Zoelmond, Buurmalsen en Tricht het graafschap Buren. Dit was een souvereine heerlijkheid, die geen deel uitmaakte van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Sinds 1472 was Buren een vrije heerlijkheid, die in 1498 door Rooms-koning Maximiliaan tot graafschap werd verheven. Door het huwelijk van Anna van Egmond in 1551 met Willem van Oranje was het graafschap aan de Oranjes gekomen. De graaf bezat in Buren alle rechten, waaronder het benoemen van alle functionarissen. De graaf bezat daarom ook het collatierecht van de kerk van Buren.
Onder Willem van Oranje ging de kerk over naar de Nederduits-gereformeerde (hervormde) religie. De hervormde gemeente van Buren was in enkele periodes verenigd met andere gemeenten. Van 1820-1840 was de hervormde gemeente verenigd met de gemeente Asch. Het reglement voor de kerkenraad van 1765 bepaalde dat de kerkenraad bestond uit de predikant, vier ouderlingen en drie diakenen. In het reglement werden organisatie en taken van de kerkenraad en diakenen beschreven. Dit reglement verviel in 1816, toen voor alle hervormde gemeenten vanuit de overheid regels werden vastgesteld. Het nieuwe reglement is te vinden aan de keerzijde van een notulenboek. Vanaf 1816 was de regelgeving voor de kerken veel centraler aangestuurd. In een 'algemeen reglement voor de Hervormde kerk in het Koninkrijk der Nederlanden' waren vele facetten van het bestuur van gemeenten, classes en de hele kerk geregeld.
De financiële en materiële zaken van de Hervormde Gemeente Buren werden altijd beheerd door kerkvoogden. Tot 1911 werd over 'het kerkbestuur' gesproken. Na een reglementswijziging in 1911 werd een 'College van kerkvoogden' ingesteld, bestaande uit zeven leden, waarvan drie uit de kerkenraad afkomstig: de predikant en de twee oudste ouderlingen. De overige vier werden gekozen uit de gemeenteleden. De zorg voor armen was altijd een taak voor de diakenen, die onderdeel uitmaakten van de kerkenraad. Tot 1951 staat de besluitvorming over diaconale zaken in de vergaderingen van de kerkenraad opgetekend. Na een reglementswijziging in 1951 kwam er een apart 'College van diakenen' in de gemeente.
meer informatie over MAIS-(M)DWS