Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Gecombineerde Weg van Tiel - Buren - Culembor...

0018 Archief van de Gecombineerde Weg van Tiel - Buren - Culemborg, 1773 - 1975

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Historisch overzicht
2. Naamlijst van personen welke het wegbestuur Tiel-Buren-Culemborg hebben vertegenwoordigd
3. Vorming van het archief
4. Verantwoording van de Inventarisatie
0018 Archief van de Gecombineerde Weg van Tiel - Buren - Culemborg, 1773 - 1975
Inleiding
4.
Verantwoording van de Inventarisatie
Deze inventaris werd vervaardigd in het kader van de opleiding tot middelbaar-archiefambtenaar aan de Rijks Archiefschool te Den Haag, gedurende de stageperiode september 1982-augustus 1983 bij het Streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg door F.A.M. Pustjens.
Bij de aanvang der inventarisatiewerkzaamheden berustte het gehele archief in de 2e kluis van het gemeente-archief Tiel. Het archief is vrijwel compleet. Stukken over de weg zitten ook in de 3 depotruimten van het Streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg, deel uitmakende van de oud-archieven van de gemeenten Tiel, Buren en Culemborg, in de archieven ressorterende onder de afdeling Interne Zaken van de 3 afzonderlijke gemeenten en in het Rijksarchief in Gelderland te Arnhem. In bijlage III zijn de stukken te vinden over de zandweg, die zich in de 1e en 2e afdeling van het oud-archief Tiel bevinden. De sub-dossiers binnen de afzonderlijke dossiers werden nader toegankelijk gemaakt door bij het desbetreffende inventarisnummer een N.B. te plaatsen: NB. Zie bijlage I. In de desbetreffende bijlage staan numeriek-volgens inventarisnummers-de nadere onderwerpsingangen chronologisch gerangschikt. Het lag in de bedoeling om deze bijlage in de vorm van een KWIC-index (Key Word In Context) te gieten, doch hiervan werd afgezien vanwege de omvang, die een dergelijke index zou aannemen.
Bijlage II bevat een concordans van oude dossiercoderingen en nieuwe inventarisnummers.
De ruggengraat van het archief wordt gevormd door de series jaarrekeningen, bijlagen bij de jaarrekeningen en ingekomen stukken. De rekeningen en bijlagen bij de jaarrekeningen werden door liassen bij elkaar gehouden, maar werden bij latere inventarisatiepogingen verbroken. Drie archiefdozen met archiefbescheiden kwamen voor incidentele vernietiging in aanmerking.
De voorstukken uit het archief lopen van 1751 tot 1772. Als begindatum werd 1773 genomen, omdat op 18 juni 1773 de conventie werd opgericht en gesloten door de gecommitteerden van de magistraat der stad Tiel en de gecommitteerden van het graafschap Buren en van de Raden van het graafschap Culemborg. Als einddatum werd 1975 gekozen, omdat er op 28 mei 1975 de liquidatie-vergadering van de commissie voor de T.B.C.-weg plaatsvond.
De beschrijvingen van de archiefstukken berusten op het 'Lexicon van Nederlandse archief termen', de 'Leidraad bij de lessen in het ordenen en beschrijven' en de 'Handleiding voor het ordenen en beschrijven van archieven'. De beschrijvingen van kaarten en tekeningen zijn gebaseerd op de 'Regels voor de titelbeschrijving voor kartografische documenten', afgekort:RT/KD (ISBD (CM). De verkortte titelbeschrijvingen uit de literatuurlijst zijn gebaseerd op ISO 690-1975 en ISO 4-1973.
Daar waar volgens de formele regels vierkante haken [...] hadden moeten staan, werden vanwege het ontbreken ervan op de schrijfmachine ronde haken (....) geplaatst. De foto's zijn afkomstig uit de topografisch historische atlas van het Streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg (o.a. collectie Gerritsen) en uit het archief van de gecombineerde T.B.C.-weg.
5. Literatuurlijst

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
5
Toegangstitel:
F.A.M. Pustjens, Inventaris van het archief van de Gecombineerde Weg van Tiel via Buren naar Culemborg (1773 - 1975)