Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Lienden, 1811 - 1928 (ka...
x3258 Archieven van Rabobanken in de Bommelerwaard, 1903 - 1998
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3258 Archieven van Rabobanken in de Bommelerwaard, 1903 - 1998
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Rabobanken 1)
3258 Archieven van Rabobanken in de Bommelerwaard, 1903 - 1998
Inleiding
1.
Rabobanken 1)
De twee belangrijkste vestigingen van Rabobank Nederland zijn nog altijd gesitueerd in Utrecht en Eindhoven. Dat herinnert aan het bestaan van twee centrale coöperatieve banken, die beide in 1898 werden opgericht en driekwart eeuw naast elkaar hebben bestaan. De coöperatieve banken in het noorden van Nederland werkten samen in de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank in Utrecht. De coöperatieve banken in het zuiden richtten in Eindhoven de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank op. Juridische meningsverschillen, maar ook persoonlijke tegenstellingen, speelden in 1898 een grote rol bij de tweedeling in het coöperatieve bankwezen. Hoewel hun structuren sterk op elkaar leken, volgden de twee koepelorganisaties gescheiden wegen. De Eindhovense organisatie had in de praktijk een katholieke signatuur. De Utrechtse organisatie was formeel neutraal, maar feitelijk protestants-christelijk. Een ander verschil was dat men in Eindhoven een strakker, meer centralistisch beheer voerde dan in Utrecht, waar men meer de neiging had de lokale autonomie te benadrukken. In 1972 gingen de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank en de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank samen op in de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank. Haar roepnaam werd Rabobank, gebaseerd op de eerste twee letters van de namen van beide organisaties. Het neutrale Amsterdam werd de statutaire vestigingsplaats. De nieuwe centrale bank wordt vanaf 1980 aangeduid als Rabobank Nederland. Ook de plaatselijke banken veranderen vanaf 1980 hun naam in Rabobank.
In 1915 werd een plaatselijk vestiging van de Raiffeisenbank opgericht in Zaltbommel, in 1923 volgde Brakel. In Rossum ontstond in 1916 een Boerenleenbank. Deze drie banken met hun nevenkantoren fuseerden in 1989 tot Rabobank Bommelerwaard-Noord.
De bank in Kerkdriel, opgericht in 1903, is de oudste Boerenleenbank in de streek. In 1993 werd er een splisting aangebracht in de Rabobank Alem-Maren-Kessel. Het kantoor in Alem sloot zich aan bij de Rabobank in Kerkdriel. De bank in Velddriel, die is opgericht in 1926, fuseerde in 1997 met de bank in Kerkdriel. Zo ontstond de Rabobank Maasdriel.
De Boerenleenbank in Ammerzoden dateert van 1905. Nederhemert kreeg in 1920 een Raiffeisenbank, met een filiaal in Aalst. De Nederhemertse bank ging in 1967 op in de Raiffeisenbank van Hedel, die in 1929 was opgericht. De Hedelse bank rekende niet alleen Hedel tot haar werkgebied. Van begin af aan hoorde daar ook Hoenzadriel onder. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de bank verschillende filialen in 's-Hertogenbosch en Vught. Na de fusie van de landelijke Raiffeisenbank en de Boerenleenbank in 1972 moest Hedel zich terugtrekken uit 's-Hertogenbosch en Vught. Uiteindelijk is dit per 1 juni 1974 geregeld. Per 1 juni 1975 fuseerden vervolgens de Raiffeisenbank van Hedel met de Boerenleenbank Ammerzoden tot de Rabobank Bommelerwaard-Zuid.
In maart 2006 zijn de drie overgebleven Rabobanken in de Bommelerwaard (Noord, Zuid en Maasdriel) gefuseerd tot één Rabobank Bommelerwaard.
2. Het archief
Noten
1) De tekst over de algemene geschiedenis van Rabobank Nederland is overgenomen van de website van de bank. Een korte geschiedenis is vanaf deze website te downloaden: http://www.rabobankgroep.nl/asp/default.asp?node_id=7697&version_id=1.
Literatuur
K. Sluyterman (e.a.), Het coöperatieve alternatief : honderd jaar Rabobank 1898-1998, Den Haag 1998.
G. Verkuil en M. Witteveen, Samenspel van mensen, welvaart en Rabobanken; de Bommelerwaard in de twintigste eeuw, Zaltbommel 1998.
Kenmerken
Datering:
1903 - 1998
Gemeente:
Streek
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS