Archieven

 

3018 Archief van het gemeentebestuur van Zaltbommel, 1929 - 1960
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Identificatie
Context
Naam van de archiefvormer
Institutionele geschiedenis
Stadsbestuur 1929 - 1960
Winterhulp Nederland
3018 Archief van het gemeentebestuur van Zaltbommel, 1929 - 1960
Inleiding
Context
Institutionele geschiedenis
Winterhulp Nederland
In navolging van het Duitse 'Winterhilfswerk des Deutschen Volkes' richtte de Rijkscommissaris voor het bezette Nederlandse gebied, Arthur Seyss-Inquart, op 20 oktober 1940 de stichting Winterhulp Nederland op.58) Doelstelling van de nieuwe stichting was steun te verlenen aan behoeftige Nederlanders 'zonder aanzien des persoons' (art.1, lid 2). Tot de hulpbehoevenden werden onder andere arbeiders in werkkampen, familieleden van werknemers in de Opbouw Dienst, oorlogsinvaliden, daklozen en toekomstige moeders gerekend. Vanaf het begin is de winterhulp door het overgrote deel van de Nederlandse bevolking echter afgewezen omdat het te sterk verbonden was met de bezettende Duitse macht en de Nationaal Socialistische Beweging (NSB).59)
Haar doelstelling trachtte de stichting te bereiken door het verstrekken van waardebonnen waarmee levensmiddelen, kledingstukken en brandstoffen gekocht konden worden. De stichting gaf geen geldelijke steun. De steunverlening werd gefinancierd uit bijdragen door het bedrijfsleven - al dan niet afgedwongen -, inhoudingen op salarissen en straatcollecten. Collecteurs waren veelal NSB'ers of pro-Duitse Nederlanders. De straatcollecten verliepen echter moeizaam en brachten niet de verwachte gelden op.60)
De organisatie was verdeeld in drie niveaus: landelijk, provinciaal een lokaal. Lokaal werden 'plaatselijke werkgemeenschappen' opgericht met aan het hoofd een plaatselijk directeur. In Zaltbommel was de burgemeester uit hoofde van zijn functie directeur van het plaatselijk comité. De gemeente-ontvanger trad op als plaatselijke penningmeester. Door de fragmentarische overlevering van het archief is weinig bekend over het lokale 'bestuur' te Zaltbommel. Deze was nogal verstrengeld met de gemeentelijke organisatie zodat het niet ondenkbaar is dat verscheidene zaken door de gemeente zijn afgehandeld. Uit de aanwezige stukken lijkt geconcludeerd te kunnen worden dat de Winterhulp in Zaltbommel eind 1942 alle betekenis heeft verloren.
Herstelraad
Demobilisatiecomite
Geschiedenis van het archief
Verwerving
Inhoud en structuur
Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
Verwant materiaal
Aantekeningen
Beschrijvingsbeheer
Bijlagen bij de inleiding

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld. Inzage kan echter beperkt zijn als stukken gevoelige of bijzondere persoonsgegevens bevatten van - mogelijk - nog levende personen.
Omvang in meters:
30,12