Archieven

 

Uw zoekacties: Tielsch Stads- en arrondissements-weekblad, 1855-02-02; p. 6

Kranten

 

Let op: een deel van de gedigitaliseerde kranten- en tijdschriftencollectie is vanwege auteursrechtelijke beperkingen (70 jaar) alleen digitaal ter inzage en doorzoekbaar op onze studiezaal.

 
 

Zoeken in kranten

Voordat je gaat zoeken in de bibliotheek, raden wij je aan om de pagina te lezen over onze krantencollectie: https://regionaalarchiefrivierenland.nl/krantencollectie

Uitgebreide hulp bij het zoeken, vind je op https://regionaalarchiefrivierenland.nl/media/zoekwijzer_3_kranten.pdf

Eenvoudig zoeken
In de bovenste groene balk zie je een zoekveld. Hier kun je trefwoorden invullen waarop je zoekt in alle beschrijvingsvelden in de krantencollectie. Je kunt hier bijvoorbeeld zoeken op plaatsnaam of trefwoord. 

Wildcards kunnen het zoeken makkelijker maken. De meest gebruikte wildcards zijn:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoek je naar woorden die op elkaar lijken.

Kun je niet vinden wat je zoekt, dan betekent dat nog niet altijd dat we het niet hebben. Neem dan contact op met onze studiezaal! 0344 612 230 of https://regionaalarchiefrivierenland.nl/vraag-over-archiefonderzoek

Uitgebreid zoeken
Klik op de knop ‘Uitgebreid zoeken’ aan de rechterkant en er opent een extra zoekvenster. In dit venster vind je het veld ’Periode’.

Filters
Je kunt de zoekresultaten ook beperken door de filters te gebruiken in de groene balk onder het zoekveld ‘Alle Velden’. De filters zijn: ‘Naam krant’ en ‘Jaargang’.

Zoekresultaten
Als je alle zoekcriteria hebt bepaald, klik je op de knop ‘Zoek’. Je kunt de zoekresultaten oplopend of aflopend sorteren op datum of laatste wijziging.

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Krantenpagina
Tielsch Stads- en arrondissements-weekblad, 1855-02-02; p. 6
Naam krant:
Tielsch Stads- en arrondissements-weekblad
Datum:
1855-02-02
Jaargang:
1855
Pagina:
6
volgens do laatste ontvangen berigten, ^ecnc bijzondere ver andering gekomen. Van Emmerik tot den Waalmond was liet ijs nog vast met sterke opeenstapeling. De Oude Rijnmond werkte den 13 Febr. met 120 duim. Den 14 Febr. was te Pan- nerden open water met 9 duim was. Op de Waal was het ijs den 14 Febr. te Heihuizen, alsmede bij Nijmegen boven en beneden de stad vast. Op den Bovenrijn had den 12 Febr. te Rees eene da ling van 9 duim plaats gehad. Uit Wezel schrijft men van den 12den Febr.: Van Em merik tot hier zit het ijs nog altijd vast en wel bij eenen waterstand van 24 voet. Komt het ijs van boven vroeger, dan het beneden weg is, dan hebben de lager gelegen lan den groot gevaar te duchten. In den avond van den lOden Febr. heeft zich het ijs bij Bingen in het midden losgelaten en is het water daardoor gevallen en binnen de oevers teruggekeerd. Op de oevers ligt thans het ijs nog 6 voet hoog. — Wij ucliten liet niet onbelangrijk bij den tegenwoonligen toe stand der rivieren dc seinschoten op te geven , welke op de volgende plaatsen, in de daarbij aangeduide gevallen, moeien worden gedaan: Tc Nijmegen: Te Culenborg cn Hanen: 3 Begin van den ijsgang. 2 Begin van den ijsgang. 6 Inundatie van dc Over-Beiuwc 4 Dijkbreuk langs den Neder-Uijn door eene dijkbreuk in den Waaldijk. Dijkbreuk in dc dijken van bet Rijk van Tiijmcgen. Te Arnhem : 3 Begin van den ijsgang. 7 Inundatie van de Over-Beluwe door eene dijkbreuk aan de zij de van den Neder-Rijn. Te Gorinchem ; 3 Begin van den ijsgang. 7 Doorbraak in den Waaldijk bo ven dc slad, 9 Doorbraak in den Waaldijk be neden de stad. Te Tiel: 3 Begin van den ijsgang. 6 Inundatie van de ftver-Brtuwe.
en de Lek boven den Diefdijk. 7 Dijkbreuk langs de Lek bene denwaarts. 9 Dijkbreuk langs de Waal of de Merwedc, Tc Schoon/ioren : 2 Begin van den ijsgang. 4 Doorbraak in den Lekdijk bo- vendams. 6 Doorbraak in den Lekdijk be- nedendams. 9 Inundatie van dc Betuwe en der landen boven den diefdijk. 12 Doorbraak der dijken van den Alblasserwaaril. 15 Doorbraak der dijken van den Krimpenerwaard. Te DoesborgJi : 3 Begin van den ijsgang. 9 Doorbraak in dc dijken van Bis- lich en Better. Te Zutphen : 3 Begin van den ijsgang. 4 Overloop van den Kanonsdijk. 9 Doorbraak in de dijken van Bis- Heb en Better. Te Derenter, Wijhe, het Katerveer en Kampen. 3 Begin van den ijsgang. 7 Begin der werking van den Over laat in de Snippclingsdijk. 9 Doorbraak in de dijken van Bislicb en Hotter. 11 Doorbraak der Sallandsche dijken. — Zie hier het merkwaardig citaat uit Niebuhr door Prof. Vroede medegedeeld aan de Utrechtsche Courant. »Het komt niet ontijdig voor, te herinneren, hoe nu deriig jaren geleden , een edele en fiere Staatsman , wiens naam de wetenschap met eerbiedige bewondering huldigt., in een opmerkclijkcn brief aan den voormaligen Minister van Stein , den si) April 1822 uit Rome, waar Niebuhr destijds het Gezantschap bekleedde, zijne beschouwingen over do mogelijkheid van een' Oosterschen oorlog mededeelde, en wat toen ondenkbaar scheen cn wij in de jongstverloopen maanden hebben zien gebeuren , met den vinger heeft aan geduid. De opstand der Grieken tegen de Turken was uit- gebarsten. Het beschaafd Europa juichte die wedergeboorte van een heldhaftig , zoo lang mishandeld Volk , met vurige geestdrift toe. — Jndien Rusland zijne geloofsgenooten tegen de Porie beschermde en een krijg tusschen die Mogendheden onvermijdelijk werd , zouden Oostenrijk en Engeland stilzitten? — Zoo zij door echte Staatkunde werden geleid, dacht Niebuhr: ja. Het dacht hem ongerijmd, dat Oostenrijk tegen Rusland ten strijde zoude optreden, — en inderdaad: was niet Oostenrijk door Keizer Alexander van d
Gevonden alinea's: 3