Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Nederlandse Vereniging voor Sexuele Hervormin...

0075 Archief van de Nederlandse Vereniging voor Sexuele Hervorming afdeling Tiel, 1970 - 1980

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.7. Eigen pand
0075 Archief van de Nederlandse Vereniging voor Sexuele Hervorming afdeling Tiel, 1970 - 1980
1. Inleiding
1.7.
Eigen pand
Juist in de crisisperiode van 1973 bood de gemeente aan de Tielse afdeling van de NVSH een eigen pand aan. Door de interne conflicten was het de gemeente niet meteen duidelijk aan wie dat aanbod gedaan werd. Pas in januari 1974 werd een en ander definitief. In maart 1974 ging het pand (de oude bibliotheek in de Sint Agnietenstraat) open als Infohuis. De neutrale en nietszeggende naam bleek veelbetekenend.
Coördinator ontmoetings- en trefcentrum Albert Harms wist bij zijn werkgever Wehkamp veel beschadigde meubelen en dergelijke goedkoop in te kopen. Voor het Infohuis werd een speciale stichting in het leven geroepen, maar niet voordat weer een bestuurscrisis de koppen van Van Ingen en Harms deed rollen. In het afdelingsbestuur zaten alleen nog de heer Van Batenburg en het echtpaar Van Kuilenburg. Als adviseur trad op Van Doesburg. Met hem wensten velen niet samen te werken, omdat zij hem als kwade genius beschouwden.
Het nieuwe bestuur, dat in 1976 aantrad, herdoopte het nietszeggende Infohuis om tot Tref- en Informatiecentrum. Bij de taakstelling werd de nadruk op voorlichting en hulpverlening gelegd.

Kenmerken

Datering:
1970 - 1980
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,25
Toegangstitel:
A. Houtkoop, Inventaris van het archief van de afdeling Tiel van de N.V.S.H.