Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Rooms-Katholieke Sint Dominicusparochie te Ti...

0522 Archief van de Rooms-Katholieke Sint Dominicusparochie te Tiel, 1718 - 1992

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
Plaatsingslijst deel 3, inv.nrs. 331-337 (oude "losse stukken" inventaris van J.H.F. Gelens; Tiel, 1975)
De inventaris van J.H.F. Gelens uit 1975 omvatte 13 Romeins genummerde mappen. Daarin zaten, onder doorlopende nummering van 1 t/m 20 en 25 t/m 160, omslagen met losse stukken (de nrs 21 t/m 24 ontbreken 144 kent een a en b nummer). De mappen bevatten naast originele oude stukken, ook transcripties, begeleidingsbrieven van later datum, verwante artikelen, e.d.

Het archief werd aan het RAR overgedragen. Na een omvangrijke aanvulling werden de 'Romeinse mappen' door het RAR omgenummerd tot inventarisnummers 331 (I), 332 (II, II, IV en V), 333 (VI en VII), 334 (VIII), 335 (IX), 336 (X, XI, XII) en 337 (XIII).
Ze zijn hier te vinden als verzamelbeschrijvingen met de originele omslagen als deelbeschrijvingen. De soms zeer uitgebreide beschrijvingen zijn zonder wijziging opgenomen.

Voor het opvragen moet men zowel het inventarisnummer als het toegevoegde subnummer opgeven.
J. Gelens me fecit
332-332 V. Stukken betreffende De Baarsweerd, 1651-1942
332.49 Copie van Declaratie van Salaris en verschot, competerende de notarissen W. de Jongh en Ph. J. van Everdingen te Tiel, wegend de veiling en verkoop van een uiterwaard, gelegen in de Prins Willemspolder, onder Echteld, behorende aan de Roomsch Catholike Gemeente te Tiel. Het speelt in de jaren 1829 en 1830. De kerk had een schuld van fl. 1600, die men door de verkoop van de Baarsweerd trachtte te delgen. Pastoor Hermans en de kerkmeesters zijn het met elkaar eens, men vraagt goedkeuring tot verkoop aan de Gedeputeerde Staten, die dit geven. De Gemeentebode Adriaanse wil het kopen voor de prijs van fl.2935,- . Over de prijs zijn pastoor en kerkmeesters het eens, maar dan wil de mede-kerkmeester Schevers het voor die prijs hebben (of voor zichzelf, óf voor zijn moeder). De pastoor Pius Hermans en kerkmeester Ketelbeek willen het Adriaanse verkopen, de anderen steunen Schevers. De Baarsweerd is echter gepacht door de Heer Jan van Luttervelt, die van geen schikking wil weten. Ook de opvolger van Hermans, pastoor Van de Weyer, zet zich voor deze zaak in, evenwel ook zonder resultaat.
De onkosten lopen op tot ongeveer fl. 100, en de Baarsweerd blijft van de parochie, 1829-1830
0522 Archief van de Rooms-Katholieke Sint Dominicusparochie te Tiel, 1718 - 1992
Plaatsingslijst deel 3, inv.nrs. 331-337 (oude "losse stukken" inventaris van J.H.F. Gelens; Tiel, 1975)

332-332 V. Stukken betreffende De Baarsweerd, 1651-1942
332.49
Copie van Declaratie van Salaris en verschot, competerende de notarissen W. de Jongh en Ph. J. van Everdingen te Tiel, wegend de veiling en verkoop van een uiterwaard, gelegen in de Prins Willemspolder, onder Echteld, behorende aan de Roomsch Catholike Gemeente te Tiel. Het speelt in de jaren 1829 en 1830. De kerk had een schuld van fl. 1600, die men door de verkoop van de Baarsweerd trachtte te delgen. Pastoor Hermans en de kerkmeesters zijn het met elkaar eens, men vraagt goedkeuring tot verkoop aan de Gedeputeerde Staten, die dit geven. De Gemeentebode Adriaanse wil het kopen voor de prijs van fl.2935,- . Over de prijs zijn pastoor en kerkmeesters het eens, maar dan wil de mede-kerkmeester Schevers het voor die prijs hebben (of voor zichzelf, óf voor zijn moeder). De pastoor Pius Hermans en kerkmeester Ketelbeek willen het Adriaanse verkopen, de anderen steunen Schevers. De Baarsweerd is echter gepacht door de Heer Jan van Luttervelt, die van geen schikking wil weten. Ook de opvolger van Hermans, pastoor Van de Weyer, zet zich voor deze zaak in, evenwel ook zonder resultaat.
De onkosten lopen op tot ongeveer fl. 100, en de Baarsweerd blijft van de parochie, 1829-1830
Datering:
1829-1830
Openbaar:
1851

Kenmerken

Datering:
1718 - 1992
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
na 20 jaar, persoonsgegevens na 75 jaar - zie inventaris
Omvang in meters:
13
Toegangstitel:
H. Merkelbach, Inventaris van het archief van de R.K. Parochie Sint Dominicus te Tiel