Archieven

 

Uw zoekacties: Archieven van de (hoge) gerechtsbanken van Zoelen en Kestere...

1514 Archieven van de (hoge) gerechtsbanken van Zoelen en Kesteren in het ambt Neder-Betuwe, 1476 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
3.5.3. Nadere toegangen
1514 Archieven van de (hoge) gerechtsbanken van Zoelen en Kesteren in het ambt Neder-Betuwe, 1476 - 1811
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
3.5.3.
Nadere toegangen
In het archief berusten enkele eigentijdse nadere toegangen (voornamelijk naamindexen) op registers. Of er naamindexen in de registers aanwezig zijn is helaas nog vrijwel nergens in de inventaris aangegeven.

De heren A. Spies en P.D. Spies hebben een groot aantal stukken uit dit archief getranscribeerd en geïndexeerd en die bronbewerkingen gepubliceerd, vooral in de zogenaamde Osenvorenreeks, uitgegeven door de Historische Kring Kesteren en Omstreken en in een serie "Gerichtelijke Transcripties Nederbetuwe". In de inventaris is bij diverse beschrijvingen al verwezen naar die bronbewerkingen. *  Bij een definitieve inventarisatie van dit archief is het zinvol om dat consequent te doen bij alle beschrijvingen van archiefbestanddelen die bewerkt zijn. Exemplaren van alle bronbewerkingen zijn ter inzage op de studiezaal van het RAR.

Kenmerken

Status toegang:
Eenvoudige toegang / plaatsingslijst
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
42
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.