Archieven

 

Uw zoekacties: Bestanden
beacon
826  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Scan bij een inventarisnummer
93 Register met aantekeningen van het weekgeding en het richterambt en afschriften van privileges, landbrieven, dijk- en waterrechten, verbonds- en zoenbrieven, betreffende Tiel, Overbetuwe, Nederbetuwe, Bommelerwaard, Tielerwaard, Buren, Veluwe en Maas en Waal, opgemaakt in de, 16e eeuw
Datering:
16e eeuw
NB:
Opschirft: "Oude rechten van Tiel", Dit register is geheel getranscribeerd. De transcripties verschijnen naast de scans.
Zie regestnummers 3, 7, 9, 11, 17, 21, 24, 41, 52, 59, 61, 64, 87, 96.
Omvang:
1 deel
Volgnummer:
89 van 193
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Scan bij een inventarisnummer
1870 Chronicon Tielense (Tielse Kroniek). Kroniek, waarin opgenomen een wereldgeschiedenis, regionale geschiedenis tot 1449 en een geschiedenis van het Heilige Land, aangelegd in de 15 eeuw, met vervolgdeel over aspecten van de Tielse geschiedenis van 1552-1566 , 15e eeuw, 1552-1566
Datering:
15e eeuw, 1552-1566
NB:
De kroniek is verdeeld in 6 delen, en met potlood gefolieerd 1-346.

De kroniek is vertaald. Zie: J. Kuys, L. de Leeuw, V. Pacquay en R. van Schaïk (ed.), De Tielse kroniek. Een geschiedenis van de Lage Landen van de volksverhuizingen tot het midden van de vijftiende eeuw, met een vervolg over de jaren 1552-1566, Amsterdam 1983.

In 2024 worden transcripties gepubliceerd bij de scans van de boeken 1 t/m 3, boek 6 en het 16de eeuwse vervolg. Deze worden getoond bij klikken op het icoontje met de ganzenveer bij de scans.

De kroniek werd vermeld in de: "Lijst van Noord-Nederlandsche Kronyken", door mr. S. Muller Fz. ("Werken Hist. Gen". Nieuwe reeks, nummer 31), bladzijde 65, met de volgende noot: 'Het uitgegevene is het 6de (laatste) gedeelte eener groote kroniek; de 5 eerste zijn zonder belang. Het uitgegevene deel is van grote waarde voor de geschiedenis van Gelderland, het vervolg alleen voor die van Tiel. De schrijver was dijkgraaf in of bij Tiel en stierf ná 1455. Zijn bronnen waren o.a. Beka en de eerste bewerking van Joh. À Leydis; voor de latere tijden bevat zijn kroniek mémoires'. De door mr. Muller bedoelde uitgave is die van J.D. van Leeuwen (Trai. ad. Rh., 1789 nummer 8). Het vervolg is geschreven door Petrus van Tefelen, pastoor te Tiel.

Zie over de uitleen van deze kroniek aan J.I. Pontanus in 1634 inventarisnummer 88.
Omvang:
1 deel
Volgnummer:
5 van 363
De Historia Scholastica gebruikt in de Chronicon Tielense
 
De schrijver van het Chronicon Tielense heeft een exemplaar van de Historia Scholastica bij de hand gehad tijdens het schrijven. De tekst in het Chronicon is namelijk tot op dergelijke mate identiek, dat enige andere verwachting kan worden uitgesloten. Overal het algemeen kan gezegd worden dat afwijkende zinnen of omschrijvingen eerder afwijken van de norm, dan dat zij zelf de norm zijn.
Een dergelijk exemplaar van de Historia zou zeer waarschijnlijk in kerkelijk bezit moeten zijn geweest. In de titelinventaris van de boeken die in 1628 uit de Sint Maartenskerk naar de stadsbibliotheek zijn verhuisd, komt inderdaad een exemplaar voor van de Historia, samengebonden met de Sermones van Vincentius van Beauvais.[1] Of dit ook daadwerkelijk het exemplaar is dat door de kroniekschrijver is gebruikt, lijkt mij onwaarschijnlijk. Vrijwel alle titels in de inventaris zijn gedrukte werken: de boeken die gedateerd zijn, komen uit de eerste helft van de zestiende eeuw. Bovendien vermeldt een tweede inventaris, ditmaal uit 1632 en betreffende de boeken in de raadskamer, den oude geschreven Latijnsche Chronijck.[2] Indien het exemplaar van de Historia als bron zou hebben gediend voor het Chronicon, zou deze nog ouder en eveneens handschreven moeten zijn. Tussen alle gedrukte werken zou een dergelijk werk zeker hebben moeten opvallen. Mijn vermoeden is dat deze gedrukte werken in de zestiende eeuw zijn aangeschaft als vervanging voor de oudere, mogelijk handgeschreven, boeken. Hieronder zou best een manuscript van de Historia hebben kunnen zitten.



[1] Tiel, Regionaal Archief Rivierenland, OAT, inv. nr. 94,  fol. 212r.

[2] Idem, fol. 214.
Gevonden alinea's: 2