Archieven

 

Uw zoekacties: Archieven van het Kapelfonds te Velddriel 1724-1851 en de Ro...

3109 Archieven van het Kapelfonds te Velddriel 1724-1851 en de Rooms-Katholieke parochie te Velddriel 1851-1983, 1724 - 1983

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
De parochie Velddriel is in 1851 opgericht, nadat daar al vanaf de komst van de Fransen in 1795 hard voor was geijverd door de inwoners van dat dorp. Vóór 1851 hoorde het dorp tot de parochie Kerkdriel. In die tijd was er wel een katholieke kapel in het dorp die werd bestuurd door de kapelmeesters. Uit het kapelfonds werden ook de schoolmeesters betaald.
In de inventaris is primair een onderscheid gemaakt tussen de stukken afkomstig van het Kapelfonds en die afkomstig van de parochie. Deze inventaris is nog slechts voorlopig. Veel beschrijvingen moeten nog worden verbeterd en aangevuld. Het rubriekenschema zal nog moeten worden aangepast. Ook de materiële verzorging van het archief (verpakking) behoeft nog aandacht.
Het archief heeft jarenlang te vochtig gelegen in de sacristie van de parochiekerk en heeft daarbij helaas bijzonder veel schade opgelopen. Veel stukken zijn nagenoeg vergaan. Het archief is in bewaring gegeven door de parochie in 1988 en onder het beheer geplaatst van het Streekarchief Bommelerwaard. Het Streekarchief heeft het archief tegen schimmel laten behandelen (vergassing) alvorens het op te nemen.
Voor inzage in stukken jonger dan 50 jaar is voorafgaande schriftelijke toestemming van het parochiebestuur nodig.
J.J.A. Buylinckx, augustus en november 2005.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
4