Archieven

 

Uw zoekacties: Archieven van de gerechtsbanken van Tiel en Zandwijk, 1431 - 1811

0008 Archieven van de gerechtsbanken van Tiel en Zandwijk, 1431 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlage bij de inleiding
Inventaris
1. Rechterlijk archief van Tiel
1.2. Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen
1.2.3. Volontaire (vrijwillige) rechtspraak
1.2.3.5. Losse schepenakten
3252-4988 Losse schepenakten opgemaakt in het kader van de volontaire rechtspraak (met betrekking tot onder andere tijnsen, transport van onroerende goederen, schenkingen, erfpacht, vruchtgebruik, leningen en hypotheken), 1408-1798
0008 Archieven van de gerechtsbanken van Tiel en Zandwijk, 1431 - 1811
Inventaris
1. Rechterlijk archief van Tiel
1.2. Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen
1.2.3. Volontaire (vrijwillige) rechtspraak
1.2.3.5. Losse schepenakten
3252-4988
Losse schepenakten opgemaakt in het kader van de volontaire rechtspraak (met betrekking tot onder andere tijnsen, transport van onroerende goederen, schenkingen, erfpacht, vruchtgebruik, leningen en hypotheken), 1408-1798
Datering:
1408-1798
NB:
Tenzij anders aangegeven betreft het akten uitgevaardigd door de schepenbank van Tiel. Blijkens de opschriften op twee grote enveloppen waarin de akten van de oude inventarisnummer 486 en 487 waren opgeborgen toen het archief werd overgebracht van het Gelders Archief naar het Regionaal Archief Rivierenland, waren de charters aanvankelijk per envelop geliasseerd en waren de akten 'van particuliere aard' en waren ze "op de een of andere wijze bij het gerecht van Tiel terecht gekomen".
Het betreft inderdaad, evenals bij de oude inventarisnummers 550 en 551 (twee dozen met losse akten) zogenaamde grossen die uitgereikt werden aan de handelende partijen. Voor zover ze dateren uit jaren waarvan ook registers van volontaire (vrijwillige) akten bewaard zijn gebleven moet de tekst dus ook voorkomen in die registers. Ze kunnen weer bij het gerecht terecht zijn gekomen omdat ze later gediend kunnen hebben als retroacta in gerechtelijke procedures, zoals verwinprocedures of het beheer van boedels. Sommige akten zijn voorzien van een letter, waaruit inderdaad blijkt dat ze als bijlagen hebben gediend bij stukken gewisseld in een juridische procedure. Helaas was bij het merendeel van de akten niet meer zonder zeer uitgebreid onderzoek te achterhalen bij welke andere stukken ze horen. Voor zover dat wel het geval was zijn de opgenomen en beschreven bij die stukken. Wat de rest betreft is er voor gekozen om ze hier in de inventaris op te nemen omdat het in oorsprong vrijwillige akten betreft.
Bij transfixen komt het regelmatig voor dat er akten bij zitten die gepasseerd zijn voor schepenen van Tiel en anderen die gepasseerd zijn voor schepenen van Zandwijk. De beschrijving is dan geplaatst onder de stukken van de schepenbank waar de jongste akte is opgemaakt.
Omvang:
40 charters en 6 stukken
Oude Orde:
486, 487, 550 en 551

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
70,50
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.
Geografische namen: