Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de gemeentelijke Bioscoopcommissie te Tiel, 1946 - 1964

0131 Archief van de gemeentelijke Bioscoopcommissie te Tiel, 1946 - 1964

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Wettelijk kader bioscoopcommissie
0131 Archief van de gemeentelijke Bioscoopcommissie te Tiel, 1946 - 1964
1. Inleiding
1.1.
Wettelijk kader bioscoopcommissie
De bioscoopwet dateert van 14 mei 1926 en had als doel de bestrijding van de zedelijke en maatschappelijke gevaren van de bioscoop. Dit gebeurde o.a. door de koppeling van het geven van een vergunning, te verlenen door het college van burgemeester en wethouders, aan openbare bioscoopvoorstellingen en van de rijkskeuring van alle films (ook het reclame-materiaal) door een centrale commissie.
Artikel 16 van de Bioscoopwet regelde hoe gekeurd moest worden, namelijk of de film voor vertoning in het openbaar toelaatbaar was en zo ja, voor welke leeftijdscategorie, namelijk voor volwassenen (boven achttien jaar) of voor kinderen respectievelijk onder en boven veertien jaar. Op duidelijke wijze moest aan de ingang van de bioscoop vermeld worden voor welke leeftijd de film toegankelijk was.
In elke gemeente waar regelmatig openbare bioscoopvoorstellingen gegeven werden benoemde het college van burgemeester en wethouders een plaatselijke commissie van toezicht op de bioscopen, die er voor zorgde dat bepaalde artikelen van de Bioscoopwet, zoals bijvoorbeeld die over de keuring van films, goed werden nageleefd. Daarnaast was de burgemeester bevoegd de vertoning van een goedgekeurde film te verbieden als werd gevreesd, dat door die vertoning verstoring van de openbare orde te duchten viel.

Kenmerken

Datering:
1946 - 1964
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,37
Toegangstitel:
A. Houtkoop, Inventaris van het archief van de Bioscoopcommissie te Tiel, 1935-1966
Categorie: