Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Vereniging tot oprichting, instandhouding en ...

0381 Archief van de Vereniging tot oprichting, instandhouding en exploitatie van het Dorpshuis Kesteren, 1961 - 1979

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Vereniging
0381 Archief van de Vereniging tot oprichting, instandhouding en exploitatie van het Dorpshuis Kesteren, 1961 - 1979
1. Inleiding
1.1.
Vereniging
De vereniging tot oprichting, instandhouding en exploitatie van een verenigingsgebouw te Kesteren werd opgericht op 13 oktober 1961. Een comité onder leiding van burgemeester Pott had zich al eerder met de voorbereiding van deze vereniging beziggehouden.
De vereniging kende geen individuele leden. Lid waren diverse verenigingen in de gemeente Kesteren. Deze hadden hun vertegenwoordigers in het bestuur en/of de ledenvergadering. Het bestuur bestond uit 7 leden. De vergaderingen vonden tot aan de opening van het dorpshuis plaats bij de Veiling Kesteren.
De vereniging begon met het zoeken naar een locatie voor het dorpshuis en het maken van schetsontwerpen. In 1962 wees de gemeente Kesteren voor de bouw een terrein aan de geprojecteerde verbindingsweg Nedereindsestraat-Fruitstraat aan.
Daarnaast werden door middel van diverse acties, zoals bazars en oud-papieracties, fondsen geworven voor de bouw. Bij meerdere bedrijven en instanties werd subsidie aangevraagd.
De vereniging bleek in 1966 een al te groot gebouw op het oog te hebben. Op 10 mei van dat jaar besloot de ledenvergadering dat er een kleiner gebouw moest worden ontworpen, dat gecombineerd zou worden met het te bouwen gemeentelijke gymnastieklokaal. Een nieuwe locatie, eveneens aan de Nedereindsestraat werd geaccepteerd.
Het benodigde bouwterrein werd in 1968 aangekocht van de gemeente. Het ontwerp voor het gebouw kwam van de Nederlandsche Heidemaatschappij. In de ledenvergadering van 14 juni 1968 gingen de leden akkoord met de onderhandse gunning van de bouw aan het Kesterense bouwbedrijf Van Ravesteyn. In augustus 1968 werd gestart met de bouw. Het dorpshuis werd geopend op 13 augustus 1969.
In 1977 vond ten behoeve van de muziekschool een uitbreiding plaats.

Kenmerken

Datering:
1961 - 1979
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,40
Toegangstitel:
P.G.J. Huismans, Inventaris van het archief van de Vereniging tot oprichting, instandhouding en exploitatie van een Verenigingsgebouw te Kesteren, 1961-1980