Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Hervormde gemeente Avezathen, 1661 - 1994
0513 Archief van de Hervormde gemeente Avezathen, 1661 - 1994
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Uit de notulen van de kerkenraad van 27 april 1737 (fol. 21 vo) blijkt dat de kerkenraad Anthonie van Geijtenbeek een "bijsondere kerkenkist" laat maken. De kerken- en armenpapieren en -boeken zouden worden gesorteerd door daartoe gecommitteerden om ieder in aparte kisten te worden opgeborgen. Van de armenkist zouden de sleutels berusten bij de predikant en de oudste ouderling, van de andere kist bij de predikant en de kerkmeester.

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld. Inzage kan echter beperkt zijn als stukken gevoelige of bijzondere persoonsgegevens bevatten van - mogelijk - nog levende personen.
Omvang in meters:
12,35