Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Hervormde gemeente Zoelen, 1619 - 2009

0766 Archief van de Hervormde gemeente Zoelen, 1619 - 2009

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.2. Institutionele geschiedenis / Biografie
0766 Archief van de Hervormde gemeente Zoelen, 1619 - 2009
Inleiding
2. Context
2.2.
Institutionele geschiedenis / Biografie
Zoelen ging in 1576 over tot de hervormde religie. Cornelis van Utrecht, een voormalige monnik van de abdij van Egmond, werd de eerste predikant. In de notulen van 1658 is voor het eerst de organisatievorm te vinden. De kerkenraad bestond uit 7 personen: predikant, drie diakenen en drie ouderlingen. De kerkenraad was belast met het toezicht op het gedrag van gelovigen en de registratie van dopen, trouwen en lidmaatschap. De diaconale taak (armenzorg) is in de gemeente Zoelen steeds aan de kerkenraad gebleven. Vanaf 1828 was de kerkvoogdij formeel een afzonderlijke organisatie. Vanaf toen werd gesproken over kerkvoogden en notabelen. De kerkvoogdij hield zich bezig met het beheer van kerkelijke goederen en fondsen: financiële administratie, beheer van de kerk en van de begraafplaats behoorden tot de taak van de kerkvoogdij.
Het archief bevat een lijst van predikanten. Van één predikant, dominee Cassius, is een geschrift in het frans in het archief te vinden: 'Memoire concernant les églises reformées dans le royaume de Pologne'.
Een andere bekende dominee was dominee Kist (dominee van 1818-1823). die veel geschreven heeft. De Stefanuskerk, genoemd naar de eerste martelaar, werd in de 15e eeuw gebouwd. De kerk heeft een hoge toren van 36 meter. In de kerk hangt een rouwbord uit 1603. Het orgel werd in 1895 gebouwd door de orgelbouwfamilie Van Dam. Dit orgel werd samen met de kerk gerestaureerd in de jaren tachtig. Bij die restauratiewerkzaamheden werden graven gevonden van de families Vijgh en Pieck. Deze families bewoonden in resp. 17e en 18e eeuw het kasteel van Zoelen.
Het huis Soelen is steeds nauw verweven geweest met de hervormde gemeente. De heer van Soelen bezat het collatierecht. De heer van Zoelen zorgde -in ieder geval tot de afschaffing van de heerlijke rechten- ook voor de bezoldiging van de predikant. De herenbank in de kerk, die tegenover de preekstoel staat, herinnert nog aan de band met het huis Soelen.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
15
Toegangstitel:
B.M. van Dijk, inventaris van het archief van de hervormde gemeente Zoelen 1619-2009