Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Gereformeerde gemeente Ommeren, 1844 - 1876

0808 Archief van de Gereformeerde gemeente Ommeren, 1844 - 1876

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. Inventarisatie
0808 Archief van de Gereformeerde gemeente Ommeren, 1844 - 1876
1. Inleiding
1.2.
Inventarisatie
Het archief van de Gereformeerde Gemeente Ommeren omvat slechts enkele stukken. Archiefstukken lijken verloren te zijn gegaan. Het is echter de vraag in hoeverre destijds een ordentelijk archief is bijgehouden. Het voornaamste nog resterende archiefstuk, een register met korte notities van de kerkeraadsvergaderingen en diverse andere aantekeningen, is zeer slordig opgemaakt. De predikaties werden over een aantal jaren druk bezocht, maar het aantal lidmaten bleef gering. Een goede bestaansgrond had de kerk nauwelijks, reden waarom zij in 1876 werd opgeheven. Het is goed mogelijk dat om deze redenen de kerk amper enige centrale administratie heeft bijgehouden, en er van 'verlies' dus geen sprake is.
De resterende stukken zijn terecht gekomen in het archief van de Christelijke Gereformeerde gemeente te Tiel, waar de meeste Ommerense lidmaten zich na opheffing in 1876 bij aansloten. Zij zijn uiteindelijk terecht gekomen op het Streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg, waar de stukken als gedeponeerd archiefje werden beschreven bij het archief van de Classis Tiel van de Gereformeerde Kerken in Nederland. Deze deponering is niet geheel terecht, omdat de gemeente te Ommeren destijds deel uit maakte van de Classis Arnhem en eigenlijk bij die classis gedeponeerd behoorde te worden. Tegenwoordig vallen Tiel en omgeving (Ommeren) wel onder de Classis Tiel. Deze classis omvat ook de Bommelerwaard. In 1990 droeg het Streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg het archief van de classis Tiel over aan het Streekarchivariaat Bommelerwaard. In 1993 werd in de Neder-Betuwe een nieuw streekarchivariaat opgericht, waar ook de gemeente Lienden zich bij aansloot. Het dorpje Ommeren behoort tot die gemeente. Op verzoek van het nieuwe Streekarchivariaat KLEM-gemeenten zijn in 1994 de stukken met betrekking tot Ommeren overgedragen aan het genoemde archivariaat. De stukken, oorspronkelijk beschreven onder één inventarisnummer, zijn in 1994 afzonderlijk beschreven.

Kenmerken

Datering:
1844 - 1876
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,12
Toegangstitel:
S.E.M. van Doornmalen, Inventaris van het archief van de Christelijke Gereformeerde Gemeente te Ommeren (1844) 1858 - 1876 (1879)