Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Maurik, 1811 - 1945 (1989)

0812 Archief van het gemeentebestuur van Maurik, 1811 - 1945 (1989)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Stukken van algemene aard
1.2. Correspondentie
1.2.2. Correspondentie 1930-1946
0812 Archief van het gemeentebestuur van Maurik, 1811 - 1945 (1989)
Inventaris
1. Stukken van algemene aard
1.2. Correspondentie
1.2.2.
Correspondentie 1930-1946
Datering:
1930-1946
N.B. In de jaren 1930 tot en met 1946 werd voor de ordening van de ingekomen en de doorslagen, concepten en minuten van uitgaande stukken gebruik gemaakt van een rubriekensysteem. De rubrieken zijn alfabetisch geordend op de eerste letter van de rubrieksaanduiding. De verschillende rubrieken zijn vervolgens doorlopend genummerd. In de loop der jaren werden enkele nieuwe rubrieken toegevoegd die in de nummering een 'bisnummer' kregen (zie bijlage 4.1). In 1946 is begonnen met de invoering van de basisarchiefcode van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Desondanks is in 1946 toch een deel van de correspondentie volgens de oude rubrieken geordend. Deze stukken zijn in deze inventaris opgenomen.
De stukken werden per rubriek opgeborgen in stofomslagen. Voor elke rubriek werd jaarlijks een afzonderlijk register van ingekomen en uitgaande stukken bijgehouden. Enkele stofomslagen bevatten ook een pakket 'ongenummerde stukken'. Waarom de stukken niet genummerd zijn is onduidelijk. De onderwerpsaanduidingen van de rubrieken (veelal gebaseerd op wet- en regelgeving) sluiten elkaar niet in alle gevallen uit, waardoor stukken soms terecht zijn gekomen in verschillende rubrieken. Bovendien vond de opberging niet altijd consequent plaats. Een groot aantal stukken kon men niet plaatsen in een van de benoemde rubrieken. Deze stukken vonden een plaats in de rubriek 'Verschillende zaken'. Omdat het ondoenlijk was om de stukken in die rubriek afzonderlijk te beschrijven en er een toegang op de stukken is, is het onderwerp gehandhaafd bij de beschrijving van deze serie.
De bewaarde bescheiden zijn niet compleet, noch zijn het doorlopende series over de gehele periode 1930-1946. In sommige gevallen werden niet elk jaar stukken ontvangen of opgemaakt die betrekking hadden op een bepaalde rubriek. De rubrieknummers 5, 15-17, 22, 29 en 34 zijn nooit gebruikt. Enkele stukken uit de serie zijn afzonderlijk beschreven en opgenomen in de inventaris bij het onderwerp waarop zij betrekking hebben. Deels werden deze stukken al los aangetroffen en deels zijn zij tijdens de inventarisatie gelicht. Veel van de stukken kwamen en komen in aanmerking voor vernietiging. Tot 1940 zijn de rubrieken geheel geschoond, over de periode 1940-1946 zijn incidenteel stukken verwijderd. Stukken betreffende enkele rubrieken zijn geheel vernietigd. Het betreft de rubrieken:
1a. aanbestedingen.
4. armwezen (bijdragen verpleegkosten).
N.B. de jaarverslagen over 1937-1945 in deze serie zijn afzonderlijk beschreven.
5. autobussen. 9 bis. borgstellingsfonds middenstand Neder-Betuwe.

19. jacht en visserij (vergunningen).
20a. kadaster.
21. kamer van koophandel.
24. krankzinnigen.
30a. nederlanderschap en paspoorten.
31. nijverheids onderwijs.
32. ongevallen-, ouderdoms-, invaliditeits- en beroepswet.
33. pensioenwet.
35. statistiek.
36. vogelwet.
37. vuurwapenwet.
38. veewet.
39a. vestigingswet kleinbedrijf.
43. warenwet.
44b. werklozensteun (betalingen).
45. woonwagenwet.
45b. winkelsluitingswet.
46. ziekten, besmettelijke.
De rubrieksaanduidingen zijn zeer beperkt en geven in vele gevallen onvoldoende weer welke stukken aangetroffen kunnen worden. Bij verschillende rubrieken zijn daarom tussen haakjes trefwoorden toegevoegd om de inhoud te verduidelijken. Deze trefwoorden zijn subjectief toegekend en verre van volledig.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
38,50