Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Vrijmetselaarsloge La Candeur te Culemborg, 1784 - 1808

0895 Archief van de Vrijmetselaarsloge La Candeur te Culemborg, 1784 - 1808

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Algemeen
0895 Archief van de Vrijmetselaarsloge La Candeur te Culemborg, 1784 - 1808
1. Inleiding
1.1.
Algemeen
De oudste vrijmetselaarsloges ontstonden in het 18e eeuwse Engeland uit de middeleeuwse bouworganisaties die de grote Gotische kathedralen, abdijen en kastelen hebben gebouwd.
De voornaamste medewerkers daaraan waren georganiseerd in "lodges", in Nederland te vergelijken met gilden. In de loop der eeuwen kregen ook buitenstaanders, die zich bij de doelstellingen betrokken voelden, toegang tot deze gilden. In de zeventiende eeuw werd het daadwerkelijk in materiële zin bouwen steeds minder belangrijk en werd op den duur geheel verlaten. Daarvoor in de plaats kwam, met hantering van dezelfde oude normen en tradities, het bouwen aan de geest van zichzelf en aan de mensheid in het algemeen.
De oudste logebijeenkomst van vrijmetselaars in Nederland, is voor zover bekend in 1731 in den Haag gehouden. Ruim twintig jaar later waren er elf loges in Nederland en voelde men de behoefte tot betere samenwerking, omdat tot dan toe voor het instellen van een loge men zich altijd tot Engeland moest wenden. Om zelf oprichtingsbevoegdheid te verkrijgen, werd op 26 december 1756, eveneens in den Haag een vergadering belegd van de vertegenwoordigers van de toen bestaande loges. Zij richtten toen "De groote Loge der Zeeven Vereenigde Nederlanden" op, welke later en tot op heden ging heten "Orde van vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden".
De doelstelling van de vrijmetselarij en de vrijmetselaar is in zijn algemeenheid als volgt omschreven:
"Een vrijmetselaar...(is)een man, die tracht zijn plicht te doen ten opzichte van zichzelf, zijn naaste, zijn God, deemoedig kennende zijn eigen gebreken en tekortkomingen, in oprechte verdraagzaamheid zin naaste liefhebbende en onverdroten arbeidende ter ere van de Opperbouwmeester des Heelals".

Kenmerken

Datering:
1784 - 1808
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,12
Toegangstitel:
W. Veerman, Inventaris van het archief van de Vrijmetselaarsloge La Candeur te Culemborg, 1784 - 1808