Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Vrijmetselaarsloge La Candeur te Culemborg, 1784 - 1808

0895 Archief van de Vrijmetselaarsloge La Candeur te Culemborg, 1784 - 1808

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. Instelling en opheffing Culemborgse loge
0895 Archief van de Vrijmetselaarsloge La Candeur te Culemborg, 1784 - 1808
1. Inleiding
1.2.
Instelling en opheffing Culemborgse loge
Op 18 juni 1784 kwamen de volgende officieren van het tijdelijk in Culemborg gelegerde garnizoen bijeen:
J.C. Maugin
A.J. von Schenck
W.C. van Graevestein
L. Theod. graaf van Nassau La Lecq
A.W. Straalman
W.J. Renaud
N. Holmberg
A. Renaud
H. de Witt
Doel was te komen tot de oprichting van een Vrijmetselaarsloge. Besloten werd over vier dagen weer bijeen te komen en dan tot instelling over te gaan. Intussen zou men denken over een naam en kleur voor de nieuwe loge.
Uit de instellingsakte blijkt de Loge La Candeur (= reinheid, oprechtheid of onschuld) te gaan heten en de kleuren wit en zeegroen aan te nemen. Het devies werd CANDOR SEMPER VIRESCIT. Vrij vertaald 'De oprechtheid neemt steeds toe in kracht'. Ieder stortte tien gulden en tien stuivers die bij voldoende middelen te zijner tijd weer teruggegeven zouden worden. Daarnaast betaalde men een gulden per maand. Dezelfde maand werd besloten een in groen Marrokkijn leer gebonden maçorniek wetboek aan te kopen. Besloten werd de bijeenkomsten elke eerst week van de maand te houden in de "roode beneden agterkamer" in het woonhuis van broeder Straalman, aanvang zes uur 's avonds. Uit de stukken blijkt duidelijk, dat hier het inititief tot oprichting van de loge afkomstig is van een oud lid der militaire loge La Concorde, te weten J.C. Maugin. Een aktief leven was niet voor deze Culemborgse loge weggelegd. Na 1788 vielen de aktiviteiten blijkbaar stil. Een poging van W.J. Renaud in 1807/1808 de inmiddels ingeslapen loge weer nieuw leven in te blazen heeft vermoedelijk geen enkel resultaat gehad. In elk geval is dat uit het bewaard gebleven archiefje niet op te maken. Ook voor de periode van haar bestaan zijn geen concrete aanwijzingen aangetroffen van een aktief verenigingsleven.

Kenmerken

Datering:
1784 - 1808
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,12
Toegangstitel:
W. Veerman, Inventaris van het archief van de Vrijmetselaarsloge La Candeur te Culemborg, 1784 - 1808