Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Steenfabriek de Schans, v/h Gebroeders van de...
1329 Archief van de Steenfabriek de Schans, v/h Gebroeders van de Loo, ca. 1900 - 1970
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Op 10 december 1921 werd door de gebroeders Felix Frans Joseph en Joseph Ernst Johan van de Loo opgericht: de NV Steenfabriek de Hooge Waard voorheen Gebrs. Van de Loo, gevestigd te Brummen. Koninklijke goedkeuring volgde op 6 februari 1922. Een eerste wijziging werd doorgevoerd in 1926. De gebroeders vormden de enige aandeelhouders.
Doel van de NV was “het exploiteren van een of meer steenfabrieken en het verhandelen van bouwmaterialen, alsmede het deelnemen in ondernemingen met een gelijk of aanverwant doel, een en ander in de ruimste zin van de woorden”.
Ingebracht bij oprichting was het door de gebroeders al uitgeoefende bedrijf onder de naam Gebroeders van de Loo. In de oprichtingsakte werd verzuimd de goederen van dit bedrijf te noemen. Dit werd hersteld bij akte van 20-10-1922 en koninklijk bewilligd op 24 november 1924.
Op 4 december 1950 werd de NV, met toepassing van art. 55a van het Wetboek van Koophandel, voor onbepaalde tijd verlengd, geldig voor een jaar. In 1951 werd bij statutenwijziging het aandelenpakket van de aandeelhouders overgebracht naar de directie.
Het archief omvat met name de periode vanaf 1921. De omvang bedraagt na vernietiging van enkele daarvoor in aanmerking komende stukken 3,5 m.
Inventaris

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
3,50