Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Landelijke Stichting Behoud Kleine Gemeenten,...

1357 Archief van de Landelijke Stichting Behoud Kleine Gemeenten, (1979) 1982 - 2000

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1357 Archief van de Landelijke Stichting Behoud Kleine Gemeenten, (1979) 1982 - 2000
1.
Inleiding
De Landelijke Stichting Behoud Kleine Gemeenten werd opgericht in 1982. Het initiatief was uitgegaan van de werkgroep stop herindeling Midden-Betuwe, gevestigd in Maurik. In de statuten van de Stichting staat als doelstelling genoemd: 'het beschermen en versterken van de eigen gemeentelijke identiteit en het lokale bestuur. De stichting trachtte dit doel te verwezenlijken door in woord, geschrift en elk ander democratische uitdrukkingsvorm lokaal zelfbewustzijn te bevorderen.
In 1992 kwam het voortbestaan van de Stichting ter discussie. Aanleiding hiervoor was dat de herindelingen van gemeenten een ander karakter kregen. Oorspronkelijk ging het om de vergroting van de bestuurskracht van kleine gemeenten door samenvoeging. De stichting bundelde daarbij de krachten van de lokale aktie- en werkgroepen uit kleine, door opheffing bedreigde gemeenten. In 1992 constateerden leden van de Stichting een wijziging van het beleid bij Binnenlandse Zaken. De doelstelling van de herindelingen werd verlegd naar de vergroting van de bestuurskracht van grote steden en centrumgemeenten. Aangestuurd werd op de vorming van stedelijke knooppunten en regio's. De stichting zag voor zichzelf geen rol meer om mee te denken bij deze bestuurlijke vernieuwingen. Daarbij constateerden leden van de stichting dat er te weinig ondersteuning was vanuit de werkgroepen en ervaarde men de bijdragen bij hoorzittingen zelfs als 'een schijn van folklore'. Het was moeilijk om bestuursleden te vinden. Zo kwam bij de vergadering van het Dagelijks Bestuur van 28 december 1993 de opheffing van de Landelijke Stichting Behoud Kleine Gemeenten ter sprake. Toch heeft de Stichting nog bestaan tot 1999. Toen moest geconcludeerd worden dat de poging tot heropleving van de stichting was mislukt. In de algemene ledenvergadering van 21 juli 1999 werd besloten om de Stichting op te heffen.
Het archief had voor de bewerking een omvang van 4,175 m. Bij de inventarisatie is 1,5 meter vernietigd. De omvang van het archief bedraagt nu 2,675 meter.
door B. van Dijk, 2009

Kenmerken

Datering:
(1979) 1982 - 2000
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
na 20 jaar
Omvang in meters:
1,50
Toegangstitel:
Plaatsingslijst van het archief van De Landelijke Stichting Behoud Kleine Gemeenten (1979) 1982 - 2000