Archieven

 

Uw zoekacties: Archieven van de (hoge) gerechtsbanken van Zoelen en Kestere...

1514 Archieven van de (hoge) gerechtsbanken van Zoelen en Kesteren in het ambt Neder-Betuwe, 1476 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2.1. Criminele rechtspraak
331-1108 Criminele procesdossiers, 1588-1802
353 De Richter van Neder-Betuwe tegen Maria Jansdr, geboren Holtem boven Wesel op de Lip, 40 jaar oud, dochter van Jan Jansz en Grietje, te Zwolle wonende. Getrouwd geweest met een koetsier, die voor Kaisersweerth is doodgeschoten; heeft ca. 4 jaar te Heusden gewoond. Op 15 augustus 1693 in de Hoge Weide bij Willem van Herwaerden een kind gebaard, hetwelk doodgedrukt en op de Rijnoever begraven, 1693
1514 Archieven van de (hoge) gerechtsbanken van Zoelen en Kesteren in het ambt Neder-Betuwe, 1476 - 1811
2. Inventaris
2.1. Criminele rechtspraak

331-1108 Criminele procesdossiers, 1588-1802
353
De Richter van Neder-Betuwe tegen Maria Jansdr, geboren Holtem boven Wesel op de Lip, 40 jaar oud, dochter van Jan Jansz en Grietje, te Zwolle wonende. Getrouwd geweest met een koetsier, die voor Kaisersweerth is doodgeschoten; heeft ca. 4 jaar te Heusden gewoond. Op 15 augustus 1693 in de Hoge Weide bij Willem van Herwaerden een kind gebaard, hetwelk doodgedrukt en op de Rijnoever begraven, 1693
Persoon in procesdossier:
Maria Jansdr  
Jan Jansz  
Grietje niet vermeld  
Willem van Herwaerden  
Datering:
1693
Feit:
Kindermoord ('n dochter). Ophanging. Het dode lichaam, met ijzeren kettingen aan de galg gebonden, zal met een stropop in de armen blijven hangen. Haar kind v.d. koetsier is te Tiel, en zal door de overheid onderhouden worden. Sententie: 12 oct. 1693. Executie: 16 oct. 1693. Gedetineerde in de Toorn te Heusden.
Soort dossier:
Crimineel
Plaats:
Neder-Betuwe
Oude Orde:
002

Kenmerken

Status toegang:
Eenvoudige toegang / plaatsingslijst
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
42
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.