Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van meubelfabriek Gelderland te Culemborg, 1936 - 1989
1557 Archief van meubelfabriek Gelderland te Culemborg, 1936 - 1989
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
In 1936 werd de Meubelfabriek Gelderland in Culemborg opgericht. De heer Oberman, directeur/ eigenaar is 55 jaar actief geweest bij de Gelderland, waarvan 35 jaar als directeur. Bij zijn pensionering werkte er ca. 80 man bij de meubelfabriek. De meubelfabriek bestaat nog met een vestiging op het industrieterrein te Culemborg: Dutch Gelderland Group.
Als fabrieksruimte werd ruimte van de Nederlandse Spoorwegen gehuurd naast het station in Culemborg. Op 28 september 1944 leed de fabriek flinke schade door een bombardement.
In september 2013 werd het archief aangeboden aan het Regionaal Archief Rivierenland door de zoon van de oud-directeur, de heer Verrips. Aanvankelijk was het archief ca. 2,5 m. Na schoning bleef 1,1 meter over. Jaarstukken met bijlagen vormt het grootste deel van dit archief. Daarnaast waren er nog correspondentie en andere stukken. De inventarisnummers 58 en 59 bevatten privé-correspondentie en zijn daarom pas openbaar na 2025.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld. Inzage kan echter beperkt zijn als stukken gevoelige of bijzondere persoonsgegevens bevatten van - mogelijk - nog levende personen.
Omvang in meters:
1,09