Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van afdeling Tiel van de Unie van (Vrouwelijke) Vrij...
1559 Archief van afdeling Tiel van de Unie van (Vrouwelijke) Vrijwilligers (UVV), 1945 - 2010
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
De Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers, afdeling Tiel is op 21 juni 1945 opgericht op initiatief van mevrouw M.W. Cambier van Nooten-Van der Hart Aberson, echtgenote van de Tielse burgemeester Cambier van Nooten. De eerste jaren ligt het accent op het wederopbouwwerk.

Na twee jaar begint het UVV met de hulp aan ouderen. De eerste ouderensociëteit opent in 1956 en is gevestigd in de Kerkstraat. Later worden bijeenkomsten gehouden in sporthal Westroyen, de Drumptse Hof, het Burgerweeshuis en het kerkgebouw aan de Schaepmanstraat.
In 1959 wordt het UVV-Ouderenkoor opgericht en start ook de eigen bibliotheek. Het activiteitenprogramma breidt zich meer en meer uit, in 1970 met de biljartclub, in 1974 met het toernooikaarten en in 1983 met het stijldansen.

In maatschappelijk opzicht heeft het UVV ook een grote rol gespeeld. Het is betrokken geweest bij de oprichting van de Federatie voor Vrouwelijke Hulpverlening in 1952 en de Stichting Welzijn Ouderen in 1974. In januari 1965 start de UV V het project Tafeltje Dekje en in 1974 het project Ziekenhuiswerk. Tot 1977 was de naam: Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers; na 1977 veranderde de naam, vanwege de komst van mannelijke vrijwilligers in: Unie van Vrijiwilligers.

In 1996 wordt een nieuwe stichting opgericht. Deze stichting houdt in met ingang van 2014 op te bestaan.
Het archief werd in december 2013 overgedragen aan het RAR.
De inventaris is een summiere toegang op de bestanddelen zoals deze bij overname van het archief werden aangetroffen.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
2,12