Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Heilige Geest Gasthuis of Grote Armen Beesd,...

2040 Archief van het Heilige Geest Gasthuis of Grote Armen Beesd, 16e eeuw - 1804

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2 Verantwoording inventarisatie
2040 Archief van het Heilige Geest Gasthuis of Grote Armen Beesd, 16e eeuw - 1804
1. Inleiding
1.2
Verantwoording inventarisatie
Het archief heeft een omvang van 0,125 strekkende meter. Het archief is verre van compleet, het overgrote deel van de stukken is verloren gegaan. Van een oorspronkelijke ordening is niets gebleken. In 1883 werd door Van der Helm een inventaris gemaakt van het op dat moment aanwezige archief van de polder Beesd. In 1916 werd door het bestuur van de buitenpolder Beesd het oud-archief van de dijkstoel van Beesd overgebracht naar het Rijksarchief te Arnhem. In 1929 werd door het polderbestuur stukken uit de periode 1581-1744 overgebracht naar hetzelfde Rijksarchief. Vermoedelijk in de jaren zestig van de twintigste eeuw werd een begin gemaakt met de herinventarisatie van het archief van voor 1838. Deze herinventarisatie is nooit voltooid, wel werd een onderscheid aangebracht tussen verschillende instellingen als Ambt van Beesd en Rhenoy, Dijkstoel van Beesd, Armbestuur van Beesd etc. In hoeverre destijds terecht dit onderscheid is gemaakt, is niet meer na te gaan. Vreemd genoeg werden de stukken vanuit het Rijksarchief overgebracht naar het semi-statisch archief van de provincie Gelderland waarna de verblijfplaats c.q. bestaan onbekend was. In 1995 kwamen de stukken weer aan het licht en werden zij overgedragen aan het polderdistrict Tieler- en Culemborgerwaarden te Geldermalsen. Hier werd alsnog de herinventarisatie voltooid en de stukken ondergebracht bij de rechtsopvolgers. In het geval van het ambt van Beesd en Rhenoy en het Armbestuur van Beesd is dat de gemeente Geldermalsen.

Kenmerken

Datering:
16e eeuw - 1804
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,12