Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Heilige Geest of Algemene Armen / Burgerlijk ...

2041 Archief van de Heilige Geest of Algemene Armen / Burgerlijk Armbestuur Buurmalsen, 1590 - 1947

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. Verantwoording inventarisatie
2041 Archief van de Heilige Geest of Algemene Armen / Burgerlijk Armbestuur Buurmalsen, 1590 - 1947
1. Inleiding
1.2.
Verantwoording inventarisatie
Bij de aanvang van de inventarisatie berustten in de archiefbewaarplaats van de gemeente Geldermalsen alleen de archieven over de periode 1841-1947. De stukken van voor 1810 waren gevoegd bij het oud-archief van het dorp Buurmalsen. De verblijfplaats van dit laatste archief is gedurende een periode van enkele tientallen jaren onbekend geweest, maar werd in 1994 teruggevonden op het Rijksarchief in de provincie Gelderland te Arnhem en overgebracht naar de gemeente Geldermalsen. De stukken van vóór 1810 maakten deel uit van het oud-archief van Buurmalsen. In 1961 werd het oud-archief van Buurmalsen tijdelijk overgebracht naar het gemeentearchief te Arnhem. De heer L. Hijmans werd belast met de inventarisatie. Vanuit het gemeentearchief werd het archief overgebracht naar het Rijksarchief te Arnhem waar de inventarisatie werd voortgezet. Na voltooiing hiervan is het archief echter om onverklaarbare redenen daar blijven berusten en uiteindelijk vermengd geraakt met het archief van het polderdistrict Tielerwaard. Bij de inventarisatie in 1994 zijn de stukken van vóór 1810 gelicht uit het oud-archief van Buurmalsen en samengevoegd met de stukken die op moment berustten in de archiefbewaarplaats van de gemeente Geldermalsen. Bij de teruggave in 1994 kwam ook een stuk 19e eeuws archief over de periode 1811-1841 van beide armbesturen te voorschijn, tot dan toe geheel onbekend. Uiteindelijk zijn deze drie 'brokstukken' samengevoegd.
De omvang van het archief van het burgerlijk armbestuur te Buurmalsen is 1, 25 strekkende meter, dat van Tricht 0,63 strekkende meter. Beide archieven vertonen grote hiaten, de oorzaak hiervan is onbekend. Uit de archieven heeft tijdens de inventarisatie geen vernietiging plaatsgevonden.

Kenmerken

Datering:
1590 - 1947
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
1.25