Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Vereniging Haaftensche Burgerwacht, 1937 - 1940

2078 Archief van de Vereniging Haaftensche Burgerwacht, 1937 - 1940

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. Bestuur
2078 Archief van de Vereniging Haaftensche Burgerwacht, 1937 - 1940
1. Inleiding
1.2.
Bestuur
Het bestuur was belast met de algemene leiding van de vereniging vooropgesteld dat dit niet strijdig was met de commandovoering over het korps. Daarnaast diende men de samenwerking tussen de leden van de vereniging te bevorderen, via propaganda leden te werven en voor voldoende inkom-sten te zorgen. Benoeming vond een periode van drie jaar plaats. Jaarlijks trad in januari volgens een rooster een derde af, overigens direct weer benoembaar.
Aanvankelijk bestond het bestuur uit zes leden (inclusief de commandant), na de wijziging van de statuten in 1939 uit vijf leden, daar de commandant geen lid meer mocht zijn van het bestuur. De wet op de weerkorpsen had in 1939 een wijziging van de statuten en het huishoudelijk reglement noodzakelijk gemaakt. De voorzitter was belast met het beleggen en leiden van de bestuurs- en ledenvergaderingen en het ten uitvoer brengen van de besluiten. In noodsituaties was de voorzitter gemachtigd afdoende maatregelen te treffen. Wel diende dit in de eerst daaropvolgende bestuursvergade-ring dit te worden meegedeeld. De secretaris was belast met de correspondentie, het beheer van het archief en het notuleren van de vergaderingen.
De penningmeester was belast met het beheer over de inkomsten en uitgaven. Uiterlijk oktober diende hij een begroting voor het komende jaar in te dienen. Alleen uitgaven die begroot wa-ren, mocht hij verrichten. Bovendien was bepaald dat bij uitgaven het bedrag van fl. 3, 00 te boven gaande, de voorzitter toestemming diende te verlenen. Het bestuur diende geregeld van de financiële positie op de hoogte te worden gehouden en ten behoeve van een regelmatige kascontrole werd een kasboek bijgehouden. Jaarlijks diende voor 1 mei een algemene ledenvergadering te worden gehouden, waarin naast het jaarverslag, de jaarrekening van het afgelopen jaar en de begroting voor het lopende jaar vacatures in het bestuur aan de orde kwamen.

Kenmerken

Datering:
1937 - 1940
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,12