Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Commissies Technische diensten Est en Opijnen...

2159 Archief van de Commissies Technische diensten Est en Opijnen en Haaften en omstreken, 1948 - 1966

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis
2159 Archief van de Commissies Technische diensten Est en Opijnen en Haaften en omstreken, 1948 - 1966
1. Inleiding
1.1.
Geschiedenis
Door de gemeenten Deil, Est en Opijnen, Haaften, Herwijnen, Ophemert, Vuren en Waardenburg werd in 1949 (27 april) voor een periode van 5 jaar besloten tot het aangaan van een gemeenschappelijke regeling om gezamenlijk het bouw- en woningtoezicht te behartigen. Met ingang van 27 november 1953 trad ook de gemeente Varik tot de kring Est en Opijnen toe na uit de kring Kesteren te zijn getreden. De gemeente Est en Opijnen werd aangewezen als centrumgemeente en was ook verantwoordelijk voor het secretariaat.
De gemeente Haaften werd met ingang van 1 januari 1956 aangewezen als centrumgemeente. Vrij snel ontstonden bij de deelnemende gemeenten ernstige bezwaren tegen het functioneren van de technische dienst. Een in 1963 uitgebracht rapport velde een vernietigend oordeel over de dienst en de wijze waarop de commissie functioneerde. Gedeputeerde Staten onthield in eerste instantie haar goedkeuring aan de opheffing van de gemeenschappelijke regeling, ondanks het feit dat enkele raden al besloten hadden tot het aangaan van nieuwe gemeenschappelijke regelingen, zij het nu op kleinere schaal. Gedeputeerde Staten besloot op 15 december 1965 alsnog haar goedkeuring te verlenen aan de opheffing van de gemeenschappelijke regeling.
De inventaris van het voormalige districtskantoor van de technische dienst te Haaften werd verdeeld.
Gepaard gaande met de opheffing van de gemeenschappelijke regeling keurde Gedeputeerde Staten de nieuwe gemeenschappelijke regelingen voor Kring Herwijnen en Vuren en de Kring Deil en Waardenburg goed. Ook werd een nieuwe Kring Est en Opijnen opgericht.
Een commissie samengesteld uit de burgemeesters van de deelnemende gemeenten was verantwoordelijk voor de wijze waarop deze gemeenschappelijke belangen werden behartigd. De burgemeester van de centrumgemeente was tevens voorzitter van deze commissie, de gemeentesecretaris van de centrumgemeente fungeerde als commissiesecretaris.
De technische dienst hield zich bezig met de verwezenlijking van het toezicht. Het districtskantoor stond in de gemeente Haaften. Het personeel hiervan werd benoemd, geschorst en ontslagen door de commissie.

Kenmerken

Datering:
1948 - 1966
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,87