Arnold Willem, baron van Brienen van de Groote Lindt

Een van de vrijwilligers vond in een verkoopakte opgemaakt in Culemborg op 23 maart 1847 een opmerkelijk persoon: Mr. Arnold (of Arnoud) Willem, baron van Brienen, heer van de Groote Lindt, Dortsmond, stad aan ‘t Haringvliet en Wezenstein.   akte met Arnold Willem van BrienenDeze Arnoud Willem kreeg na een bijzondere loopbaan een bijzondere nalatenschap: de welbekende Van Brienenoordbrug bij Rotterdam. 

portret Arnold van BrienenArnold werd geboren in Amsterdam en daar gedoopt op 5 april 1783. Na een lang, rijk, politiek leven en twee huwelijken overleed hij in Den Haag op 26 oktober 1854, 71 jaar oud. Zijn vader was de politicus Willem Joseph baron van Brienen van de Groote Lindt, zijn moeder Margaretha Thimothea Johanna Ram van Schalkwijk.

In 1781 kocht zijn vader de ambachtsheerlijkheid 'De Groote Lindt' in Zwijndrecht. Vanaf dat moment noemde hij zich 'Van Brienen van de Groote Lindt'.Groote Lindt

Overigens komt de familienaam van zijn moeder, Ram van Schalkwijk, ook regelmatig voor in notariële akten van onze repertoria. Beide families bezaten uit overerving diverse percelen land in het Rivierengebied, die werden verpacht en waarvan de oogst werd verkocht.

Arnold speelde een grote maatschappelijke rol in de eerste helft van de negentiende eeuw. Twintig jaar lang, van 1820 tot 1840, was hij kamerheer van koning Willem I, en daarna nog eens negen jaar voor diens zoon koning Willem II. Daarnaast was hij van 20 oktober 1840 tot 13 februari 1849 lid van de Eerste Kamer, lid van de stedelijke raad van Amsterdam van 1822 tot 1851 en lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland van 1849 tot 1850.

Als heer van Dortsmond beschikte zijn vader al over de visprivileges in de omgeving van Dordrecht. De 'rechten op visscherij' werden verpacht aan verschillende partijen. In 1847 verwierf Van Brienen voor zijn bedrijf een concessie van diepvisserij op steur en zalm in de Nieuwe Maas ten oosten van Rotterdam. Bij de koop inbegrepen was het oord dat sindsdien zijn naam draagt, het Eiland van Brienenoord.

Hier werd in 1965 de Van Brienenoordbrug geopend, vernoemd dus naar Arnold Willem, baron van Brienen van de Groote Lindt.opening van brienenoordbrug Autowegdek Van Brienenoordbrug open voor publiek op 30 januari 1965 (Bron: Wederopbouwrotterdam.nl.)