Bibliotheek

Uw zoekacties: Onze Jonge Meisjes, 1898-04-04; p. 3

Bibliotheek en documentatie

Zoeken in de bibliotheek

Voordat je gaat zoeken in de bibliotheek, raden wij je aan om de pagina te lezen over bronnen in de bibliotheek: https://regionaalarchiefrivierenland.nl/boeken.

Uitgebreide hulp bij het zoeken, vind je op https://regionaalarchiefrivierenland.nl/hulp-bij-zoeken   

Eenvoudig zoeken
In de bovenste groene balk zie je een zoekveld ‘Alle velden’. Hier kun je trefwoorden invullen waarop je zoekt in alle beschrijvingsvelden in de bibliotheek en documentatiecollectie. Je kunt hier bijvoorbeeld zoeken op titel, auteur of trefwoord. 

Wildcards kunnen het zoeken makkelijker maken. De meest gebruikte wildcards zijn:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoek je naar woorden die op elkaar lijken.

Kun je niet vinden wat je zoekt, dan betekent dat nog niet altijd dat we het niet hebben. Neem dan contact op met onze studiezaal! 0344 612 230 of https://regionaalarchiefrivierenland.nl/vraag-over-archiefonderzoek

Uitgebreid zoeken
Klik op de knop ‘Uitgebreid zoeken’ aan de rechterkant en er opent een extra zoekvenster. In dit venster vind je de velden ‘Titel’, ‘Auteur’, ‘Plaats’ en ’Periode’.

Filters
Je kunt de zoekresultaten ook beperken door de filters te gebruiken in de groene balk onder het zoekveld ‘Alle Velden’. De filters zijn: ‘Soort’, ‘Collectie’ en ‘Gedigitaliseerde publicatie’.

Zoekresultaten
Als je alle zoekcriteria hebt bepaald, klik je op de knop ‘Zoek’. Je kunt de zoekresultaten oplopend of aflopend sorteren op titel, auteur of laatste wijziging.

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Onze Jonge Meisjes, 1898-04-04; p. 3
Naam tijdschrift:
Onze Jonge Meisjes
Pagina:
3
Datum:
1898-04-04
Jaargang:
1898
Is onderdeel van:
— 4 —
beiden willen wij veel aanwerken; wij voelen zelf te veel revolutiegeest in ons tegen zooveel dat onwaar en geesteloos conventioneel is. Maar dat zij de heiligheid van het huwelijk tracht neer te halen, dat zij in eene eeuw van bandeloosheid als de onze alle moreele banden wil leeren afschudden, dat is iets wat wij haar niet kunnen vergeven. Verdient het ook niet de verontwaardiging van ieder die ook maar zelfs in naam den Christus belijdt, dat zij Hem, den Onvolprezene, den Koning der eeuwen, van het lage stand-punt ( standpunt ) barer kleine wereldbeschouwing eenvoudig ter zijde stelt als een niet medetellende en daarmede het ideaal des eeuwigen levens naar omlaag trekt! „Ik ben het Licht der wereld,” sprak Hij, die de volheid der Openbaring Gods is. A. de S. L. roept het hare zusters als een nieuw Evangelie toe. „Het Licht, het eenige Licht van vrouwenleven is ... . een man lief te hebben, en dan nog wel lief te hebben met de absurde vereering, men zou haast zeggen aanbidding, die eiken man, die waarlijk man is, afkeer moet inboezemen en ten slotte ook nog: onverschillig of die liefde naar de instelling Gods tot eene wettige verbintenis kan en mag leiden of niet. Zóó heerlijk, zóó opheffend, zóó veredelend werkt dan ook dit Licht van vrouwenleven, dat.... het de hooge bezitster tot de lafhartigste inenschelijke misdaad, tot zelfmoord brengt. „Martha, gij bekommert u over vele dingen, maar één ding is noodig,” spreekt de Heer tot de oudste van Bethanie’s zusters. Dat ééne noodige was: wie onzer heeft het niet ver-staan? ( verstaan? ) Te hooren naar Zijn woord, te luisteren naar Zijn stem, te volgen Hem, die de volheid van leven met zich brengt. „Neen maar,” zegt A. d. S. L., „het eene noodige in der vrouwen leven dat is liefde voor een man. Dan zijn de hoogste aspiratiën, de diepste behoeften van der vrouwen hart voldaan.” Egoïst noemt de schrijfster herhaaldelijk het christelijk levens-beginsel, ( levensbeginsel, ) waarvan zij blijkbaar de
Vrouwen Christen Geheel-Onthouders Unie Afdeeling ROTTERDAM. Openbare Vergadering D. V. Donderdag 27 Januari 1898 in Exelsior, des avonds ten 8 ure. Spreekster: Mej. H. W. SPIERING van Tiel. Namens het Bestuur, Toegang vrij. J. C. TICHELMAN, Secretaresse. NIEUWEN LIEDERENBUNDEL van H. W. S. Van den 3<len druk zijn 175 gebruikte exemplaren in linnen rug verkrijgbaar bij gedeelten of allen te samen a 25 cent. Te bevragen bij de Redactrice v. d. Blad.
Correspondentie. Aan N. N. te Z. Het oordeel der Redactie over uw ingezonden ge-dicht ( gedicht ) is, dat het niet kan worden opgenomen, omdat er te veel fouten in maat, rijm en taal zijn. Wij willen u niet ontmoedigen, maar fou-tief ( foutief ) werk plaatsen wij niet. Ook heb ik persoonlijk bezwaar tegen ano-nieme ( anonieme ) inzending. Onze Redactie heeft recht op vertrouwen.
Aan M. C. te Br. Daar heb ik waarlijk niet aan gedacht, dat ons BI. zoovele lezeressen in België heeft. Dat is een groote fout van mij, en het heeft mij zeer gehinderd toen ik door uw schrijven daaraan herinnerd werd en bemerkte, dat ik u en zeker ook de anderen daar-door ( daardoor ) gegriefd heb. Ik stel vaderlandsliefde te zeer op prijs en ik waar-deer ( waardeer ) te veel de liefde voor eigen nationaliteit en Vorst, om niet vol-komen ( volkomen ) uw ergernis over mijn schrijven te verstaan. Mijn persoonlijke meening kan ik niet veranderen, dat verstaat ge toch? maar kan mijn volmondige erkentenis »ik had die persoonlijke meening niet moeten neerschrijven, omdat ze niets ter zake doet, en alleen eenigen kon grie-ven” ( grieven” ) geen balsem leggen op de wond? Ik heb uw pleidooi voor uw land, volk en koning en uw vriendelijk-bescheiden toon zeer gewaar-deerd. ( gewaardeerd. ) — Het door u genoemde boekje ken ik niet: zoude echter ook zeggen dat het voor uw doel zeer geschikt is. Aan »B.” Gij hebt mij in ’t minst geen moeite veroorzaakt door uw schrijven, integendeel was ik blijde daaruit te zien dat onze Bonds- avond u wat goeds gebracht had. Ik wil wel bepaald denken over uw wensch om de abonnées ten uwent ook eens uit te noodigen; zeker behooren zij ook en niets minder dan de Bondsleden tot onze jonge vriendinnen, die mij ten zegen willen zijn; zij, die aan ’t hoofd staan van den Bond, begeeren er allerminst een eng kringetje van te maken. Maar als regel kan men het toch niet doen, dan gaat het karakter van Bondsavond verloren. Waarom zoudt gij u niet aansluiten? Hebt ge eenig bezwaar? — Ik heb in ’t minst niet bedoeld dat gij mij onvriendelijk geschreven hadt in Oct. Dat woord in ’t BI. gold destijds anderen. Ik hoop u nog weer te ontmoeten op een Bondsavond; ’t zij als lid of als abonnee. Aan A. K. Dankbaar dat gij een goede herinnering hebt van onze bijeenkomst. »Met dat verhaal moet gij geduld hebben tot ik weer kom.
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer