Bibliotheek

Uw zoekacties: Onze Jonge Meisjes, 1899-05-06; p. 1

Bibliotheek en documentatie

Zoeken in de bibliotheek

Voordat je gaat zoeken in de bibliotheek, raden wij je aan om de pagina te lezen over bronnen in de bibliotheek: https://regionaalarchiefrivierenland.nl/boeken.

Uitgebreide hulp bij het zoeken, vind je op https://regionaalarchiefrivierenland.nl/hulp-bij-zoeken   

Eenvoudig zoeken
In de bovenste groene balk zie je een zoekveld ‘Alle velden’. Hier kun je trefwoorden invullen waarop je zoekt in alle beschrijvingsvelden in de bibliotheek en documentatiecollectie. Je kunt hier bijvoorbeeld zoeken op titel, auteur of trefwoord. 

Wildcards kunnen het zoeken makkelijker maken. De meest gebruikte wildcards zijn:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoek je naar woorden die op elkaar lijken.

Kun je niet vinden wat je zoekt, dan betekent dat nog niet altijd dat we het niet hebben. Neem dan contact op met onze studiezaal! 0344 612 230 of https://regionaalarchiefrivierenland.nl/vraag-over-archiefonderzoek

Uitgebreid zoeken
Klik op de knop ‘Uitgebreid zoeken’ aan de rechterkant en er opent een extra zoekvenster. In dit venster vind je de velden ‘Titel’, ‘Auteur’, ‘Plaats’ en ’Periode’.

Filters
Je kunt de zoekresultaten ook beperken door de filters te gebruiken in de groene balk onder het zoekveld ‘Alle Velden’. De filters zijn: ‘Soort’, ‘Collectie’ en ‘Gedigitaliseerde publicatie’.

Zoekresultaten
Als je alle zoekcriteria hebt bepaald, klik je op de knop ‘Zoek’. Je kunt de zoekresultaten oplopend of aflopend sorteren op titel, auteur of laatste wijziging.

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Onze Jonge Meisjes, 1899-05-06; p. 1
Naam tijdschrift:
Onze Jonge Meisjes
Pagina:
1
Datum:
1899-05-06
Jaargang:
1899
Is onderdeel van:
Maart 1899.
laarg.
Onze Jonge Meisjes
UITGEGEVEN DOOR
JLlle ixn.jr ia
H. W. S.
„Tot de Wet en tot de Getuigenis! Het zal geschieden zoo zij niet hooren naar dat woord, dat zij geen dageraad zullen hebben,” alzoo wijst ons het oude profetenwoord reeds den weg, en Petrus, de man die het weten kon, omdat hij zelf het vurig oostersch bloed zoo noode aan banden kon leggen, omdat hij ook heeft gedweept en in opgewondenheid zichzelven beter en heiliger dan anderen verklaarde, Petrus put zich uit in de vermaning om toch nüchteren te zijn en te waken; „op-schortende ( „opschortende ) de lendenen uws Verstands en nüchteren zijnde.” Waarlijk, Petrus had recht om hiertoe te vermanen, want hij was toen tot de nuchterheid gekomen van den waarlijk weder-geboren ( wedergeboren ) mensch. Wij bevelen deze beide Schriftvermaningen zeer ernstig en biddend aan ter overdenking aan allen, die gevoelen dat zij eenigermate in deze regelen — hoe onpersoonlijk ook bedoeld —■■ worden geteekend. De godsdienstige bijeenkomsten, die ik hier-boven ( hierboven ) noemde, kunnen o zoo hoog geestelijk gestemd schijnen, ontelbaar zijn echter de voorbeelden dat dergelijke dingen, be-ginnende ( beginnende ) met den geest, zijn geëindigd met het vleesch. Daarom sprak ik van slachtoffers. Ik wil hier niet meer van zeggen; degenen, wie het waarlijk in de oprechtheid haars gemoeds om waarheid te doen is, zullen het hierboven genoemde genoeg verstaan, en zullen, hoop ik, ook de ontferming der liefde gevoelen die in deze regelen spreekt, voor degenen wie ik voelen en tasten kan dat ze op een dwaalspoor zijn. In verband met dit „Alle uur in gevaar” laat ik hier nog een boekbeoordeeling volgen.
Redactrice: Mej. H. W. SPIERING te Tiet. Met medewerking van Mevr. WILDEB01 R—LUITINGH en Mej. H. SWAYING. Al wat rein is, al wat liefelijk is en welluidt, bedenkt dat.
MAANDBLAD AT9 „ ,
Z eker had niemand meer recht en oorzaak om van gevaar te spreken dan de man, wiens woord ik uit den Corinther brief hierboven aanhaalde. Wij mogen echter, afgaande op de hooge opvatting der dingen, die deze getuige van Jesus Christus voorstond, wel besluiten dat hij met zijn „alle uur in gevaar’ niet alleen aardschen nood en lijfsgevaar op ’t oog had. Index' geen beter dan deze Apostel dS dit Nu is e: . weede dicfit,, gezag ontkent en meent: de Bijbel heeft niet langer een woord voor onzen tijd en voor ons geslacht. Hoe staat het met dit woord? Is het overdrijving of werkelijkheid voor onzen tijd? „Alle uur in gevaar!” Geldt dat ook ons? Wie de oogen naar alle zijden heenricht, wie de ooren aan vele kranke plekken te luisteren legt, vooral wie een hart heeft dat den harteklop der menschheid medevoelt en in de ontwikkeling dei’ opkomende geslachten de profetie ziet van der wereld toekomst, die spreekt het met hoogen ernst uit, of wel bewaart die uitspraak met bange vreeze in zijn hart: meer dan in Paulus’ dagen geldt dit woord „alle uur in gevaar” ons en onzen kinderen. En laat mij het dan maar terstond zeggen, opdat men wete waar ik heen wil: niet zoozeer, althans niet het meest, schuilt het geestelijk gevaar, waaraan de zenuwachtig-snel-bewogen gemoederen van den tegenwoordigen tijd blootstaan, bij die breede ongeloofsstrooming, waarvan ik hierboven gewaagde; deze is vaak, voor degelijk aangelegde naturen althans, een aanleiding en oorzaak om den grondslag, de waardij, de echt-heid ( echtheid ) van hun geloof en hunne liefde te beproeven en te peilen. Neen, voorwaar, daar schuilt doorgaans niet ons grootste gevaar, integendeel komt de scherpe kritiek van den ongeloovige vaak in de categorie van „den vriend die mij mijn feilen toont.” Zooveel is zeker: echte godsvrucht, oprecht, gezond geloof wordt door de aanraking van het ongeloof niet neergehaald, maai’ geadeld. Niet zonder oorzaak nam ik echter den grooten apostel tot getuige, dat de Satan zich kan voor
Alles wat de Administratie van dit JBlad . .. , , betreft: abonnementen enz. op te geven aan t ,,,,,, ■ ƒ a 79 I Redactie betreft, ook adver- Mevr de Wede WILD EBORR-Lnitingb, 4 1 ”.l s P ei tentien, benevens opgaaf van nienw^ Bonds- Halriem, Barteljorisstraat 1O. j j leden > aM1 SMERING te Tiel.
'Achtig overspannen eeuw in zijn honderden of wellicht duizenden, ■idie het geestelijk evenwicht verloren of nog nimmer hebben ^gevonden, een weligen, vruchtbaren akker vindt. J 'Talrijke „broeder- en zusterkringen”, hier vrije kerkjes, daar 'gemeenschapsleven, elders Jeruel en nog weer elders gebeds- tgenezings-kringen geheeten, wedijveren in het opzweepen van ‘ Relijke hartstochten en het aankweeken van ziekelijke over- t uning, in het voeden van opgewonden geloofsfantasieën en — ,T'.>■ zijn de slachtoffers, die er door worden meegesleurd. ' 'Toch — als een engel des lichts komt zulk een zich onwor- j hike beweging tot velen, en als,,e;‘.n doo r s , "R, TAr' 1 A a.-.'-' —aJ ' ‘ ■■ ' o - - -O ’O- - ■ ■ - ' -X • -• • - - - sjgioni, betooverd door het hooggestemde lied, dat zoogenaamde „perfectionnisten” (d. i. degenen die onschriftuurlijk en wel de- leer der volmaaktwording en van het absoluut geheiligd zijn voorstaan) in allerlei soort van bijeenkomsten aanheffen. Hoe zullen jonge, hooggestemde gemoederen ontkomen aan de bekoring van dat lied? Hoe zullen zij schijn van wezen, waarheid van leugen, rustige werkelijkheid van opgewonden voorspiegeling, geloofsvrucht van zenuwvrucht, hoe gemeenschap der heiligen naar de Schrift van gemeenschap der broederen naar het vleesch leeren onderscheiden?
© © © ©
© © © ©
© © © © © ©
© © © © © ©
© © © © © © © © © ©
© ©
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer