Digitaal lesmateriaal

Hieronder staat een aantal digitale lessen die we hebben gemaakt voor de bovenbouw van de basisschool. De lessen zijn gratis te downloaden. De lessen Je straat in het archief (Tiel), Joden in Tiel, Vanitas en Portret zijn samen met het Flipje en Streekmuseum ontwikkeld.

We zijn bezig met het ontwikkelen van nog meer digitaal lesmateriaal. Heb je interesse in een bepaald thema, geef het dan aan ons door. Ons team Educatie kijkt graag naar de mogelijkheden!

Let op: De lessen zijn gemaakt als een interactieve PDF. Open ze in Adobe Reader en niet in de browser bijvoorbeeld. In de browser raak je namelijk de niet-opgeslagen antwoorden kwijt.

badhuisplein tielJe straat in het archief (Tiel)
Wat doet een archief? En wat vind je daar? Bekijk het filmpje en vergelijk zelf de stad Tiel van vroeger en nu. Deze les sluit aan bij het tijdvak Burgers en Stoommachines. Heb je nog vragen over deze les? Stel ze aan ons team Educatie.

huizen in BurenJe straat in het archief (Buren)
Wat doet een archief? En wat vind je daar? Bekijk het filmpje en vergelijk zelf de stad Buren van vroeger en nu. Deze les sluit aan bij het tijdvak Burgers en Stoommachines. Heb je nog vragen over deze les? Stel ze aan ons team Educatie.

 ansichtkaart zaltbommelZaltbommel interactief
Verdiep je in het leven van Cia van Boort in het Zaltbommel van begin 20ste eeuw. Onderzoek digitale bronnen uit het archief en ontdek wat er vroeger anders was. Heb je nog vragen over deze les? Stel ze aan ons team Educatie.

schilderij ww IIKunst kijken met Flipje: Joden in Tiel
In de ogen van de Hitler en de nazi’s was niet iedereen gelijk aan elkaar. Volgens hen was er een verschil tussen mensen: Duitsers waren ‘Übermenschen’ die beter waren dan de rest, de Untermenschen. We bekijken het schilderij Cees Heuff Met de titel ‘afvoeren van de Joden’. Ontdek met deze interactieve PDF het Joodse Tiel. Deze les sluit aan bij het tijdvak van de wereldoorlogen. Heb je nog vragen over deze les? Stel ze aan ons team Educatie.

schilderij vanitasKunst kijken met Flipje: Vanitas
Je doet onderzoek naar een schilderij. Op het schilderij staat een stilleven dat je met een moeilijk woord 'Vanitas' noemt. Vanitas is het Latijnse woord voor ijdelheid. Kunstenaars maakten deze stillevens om je eraan te herinneren dat plezier maken leuk is, maar dat je vooral een goed mens moet zijn! Op het schilderij staan voorwerpen die te maken hebben met het verstrijken van de tijd. Je maakt je eigen 'Vanitas' stilleven. Kies voorwerpen uit je kamer. Welke voorwerpen kies je en waarom? Heb je nog vragen over deze les? Stel ze aan ons team Educatie.

schilderij zelfportretKunst kijken met Flipje: Portret
Maak jij wel eens een selfie? Waar let jij op als je een selfie maakt? Vroeger hadden mensen nog geen camera. Alleen rijke mensen konden hun portret laten maken. De schilder was er vaak maanden mee bezig. Wat als er maar 1 foto van je bestond? Hoe wil je daarop staan? We gaan een zelfportret maken waarmee je laat zien: dit ben ik! Heb je nog vragen over deze les? Stel ze aan ons team Educatie.