Personen

Let op: Er is nog meer te onderzoeken. Er zijn ook boeken die (nog) niet zijn geindexeerd. Je kunt ze niet op naam doorzoeken, maar wel doorbladeren. Bij deze genealogische bronnen vind je ook omnummeringslijsten van woningen.

Naar alle genealogische bronnen
Uw zoekacties: Archief van de gerechtsbank van de stad Zaltbommel, 1525 - 1811

3185 Archief van de gerechtsbank van de stad Zaltbommel, 1525 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen
2.1. Criminele rechtspraak
2.1.2. Procesdossiers en overige stukken
2310-2604 Criminele procesdossiers, 1620-1811
2381 Zaak tegen Hendrick de Gier, herbergier van "de Wilde Man" in Rossum, wegens desertie uit militaire dienst, zware mishandeling van Lamert Evertsen de Groot en Frederick en Goossen van Hausselt, diefstal van een paard van Peter Ramaker, richter in de Bommelerwaard, straatschenderij, aanranding van de vrouw van Teunis Hermense, het vernielen van ramen in het huis van Jenneken Deckers, het slaan van Peter Evertsen de Groot en Jan Kiers, het met een mes verwonden van Antonij Egons en Hendrick Timmer, diefstal van hooi en andere eerder begane misdaden, eis doodstraf door ophanging, 1708 i
3185 Archief van de gerechtsbank van de stad Zaltbommel, 1525 - 1811
Inventaris
2. Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen
2.1. Criminele rechtspraak
2.1.2. Procesdossiers en overige stukken

2310-2604 Criminele procesdossiers, 1620-1811
2381
Zaak tegen Hendrick de Gier, herbergier van "de Wilde Man" in Rossum, wegens desertie uit militaire dienst, zware mishandeling van Lamert Evertsen de Groot en Frederick en Goossen van Hausselt, diefstal van een paard van Peter Ramaker, richter in de Bommelerwaard, straatschenderij, aanranding van de vrouw van Teunis Hermense, het vernielen van ramen in het huis van Jenneken Deckers, het slaan van Peter Evertsen de Groot en Jan Kiers, het met een mes verwonden van Antonij Egons en Hendrick Timmer, diefstal van hooi en andere eerder begane misdaden, eis doodstraf door ophanging, 1708
Persoon in procesdossier:
Lamert Evertsen de Groot  
Hendrik de Gier  
Jenneken Deckers  
Goossen van Hausselt  
Frederick van Hausselt  
Hendrickj Timmer  
Peter Evertsen de Groot  
Jan Kiers  
Antonij Egons  
Peter Ramaker  
Teunis Hermensen  
Datering:
1708
Notabene:
Hendrick de Gier, jongeman van Driel, huwde op 15-4-1703 te Driel met Cornelia de Vries, jongedochter uit Rossum. Zie ook inventarisnummer 2541. Daaruit blijkt dat De Gier zijn straf ontliep omdat hij ontvluchtte.
Soort dossier:
Crimineel
Plaats:
Zaltbommel
Oude Orde:
78

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Omvang in meters:
44,50
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd. De schepenbank van Zaltbommel bezat ook de criminele jurisdictie in de Bommelerwaard èn Tielerwaard.
Geografische namen: