Personen

Let op: Er is nog meer te onderzoeken. Er zijn ook boeken die (nog) niet zijn geindexeerd. Je kunt ze niet op naam doorzoeken, maar wel doorbladeren. Bij deze genealogische bronnen vind je ook omnummeringslijsten van woningen.

Naar alle genealogische bronnen
Uw zoekacties: Archief van de (hoge) gerechtsbank van Deil in het ambt Bomm...

1513 Archief van de (hoge) gerechtsbank van Deil in het ambt Bommeler- en Tielerwaard, 1536 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
3.5.1. Lastig te raadplegen
1513 Archief van de (hoge) gerechtsbank van Deil in het ambt Bommeler- en Tielerwaard, 1536 - 1811
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
3.5.1.
Lastig te raadplegen
Het archief is lastig te raadplegen omdat het van oudsher weinig consequent is gevormd. Vaak werden meer algemene series registers later gesplitst in registers voor verschillende doeleinden, maar werd die indeling lang niet altijd consequent doorgevoerd. Vaak zal dus bij onderzoek op meerdere plaatsen moeten worden gekeken om een volledig beeld te krijgen. Het is altijd raadzaam om (ook) de meer algemene series stukken te raadplegen en om een goed beeld van een rechtszaak te krijgen is het dus niet voldoende om de procesdossiers te bekijken, maar uiteraard ook de rollen, de registers met vonnissen en besluiten, en de series ingekomen stukken, volmachten, rekesten, getuigenverhoren, etc.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
27,6
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.