Personen

Let op: Er is nog meer te onderzoeken. Er zijn ook boeken die (nog) niet zijn geindexeerd. Je kunt ze niet op naam doorzoeken, maar wel doorbladeren. Bij deze genealogische bronnen vind je ook omnummeringslijsten van woningen.

Naar alle genealogische bronnen
Uw zoekacties: Archieven van de gerechtsbank van het graafschap Culemborg e...

1517 Archieven van de gerechtsbank van het graafschap Culemborg en de Kamer van justitie van de grafelijke Raad, 1440-1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Archief van het Gericht (schepenbank) van de stad Culemborg
2.2. Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen
2.2.1. Criminele rechtspraak
336-6492 Criminele procesdossiers, 1556-1809
6362 Zaak tegen een aantal inwoners van Culemborg die zich ten tijde van de Franse bezetting beledigend hebben uitgelaten over de graaf en het bestuur van het graafschap, eis niet vermeld, door Georg Frederik van Waldek Piermont, als graaf van Culemborg, werd hen gratie (generaal pardon) verleend, 1674-1675
1517 Archieven van de gerechtsbank van het graafschap Culemborg en de Kamer van justitie van de grafelijke Raad, 1440-1811
Inventaris
2. Archief van het Gericht (schepenbank) van de stad Culemborg
2.2. Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen
2.2.1. Criminele rechtspraak

336-6492 Criminele procesdossiers, 1556-1809
6362
Zaak tegen een aantal inwoners van Culemborg die zich ten tijde van de Franse bezetting beledigend hebben uitgelaten over de graaf en het bestuur van het graafschap, eis niet vermeld, door Georg Frederik van Waldek Piermont, als graaf van Culemborg, werd hen gratie (generaal pardon) verleend, 1674-1675
Persoon in procesdossier:
Cornelis Copier  
Geurt Joosten de Cruijff  
Anthonij de Weert  
Cornelis Hoevenaar  
Datering:
1674-1675
Notabene:
Aanvankelijk worden vier personen uitgesloten van het generaal pardon. Drie van hen zijn Cornelis Copier, Geurt Joosten de Cruijf en Anthonij de Weert (rentmeester van het weeshuis). Zij krijgen later alsnog gratie. Het wordt uit de stukken niet duidelijk wie de vierde persoon is. Het zou kunnen gaan om Cornelis Hoevenaar. Zie in dat verband ook inventarisnummer 6363.
Soort dossier:
Crimineel
Plaats:
Culemborg
Oude Orde:
46 en 116

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
29,5
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.