Personen

Let op: Er is nog meer te onderzoeken. Er zijn ook boeken die (nog) niet zijn geindexeerd. Je kunt ze niet op naam doorzoeken, maar wel doorbladeren. Bij deze genealogische bronnen vind je ook omnummeringslijsten van woningen.

Naar alle genealogische bronnen
Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Dodewaard, 1811 - 1940

0343 Archief van het gemeentebestuur van Dodewaard, 1811 - 1940

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
2. Inventaris
2.2. Archieven van verschillende zelfstandig werkzame commissies, instellingen of personen
2.2.5. Archief van de Gemeentelijke Instelling voor Maatschappelijke Zorg te Dodewaard
2.2.5.1. Inleiding
0343 Archief van het gemeentebestuur van Dodewaard, 1811 - 1940
2. Inventaris
2.2. Archieven van verschillende zelfstandig werkzame commissies, instellingen of personen
2.2.5. Archief van de Gemeentelijke Instelling voor Maatschappelijke Zorg te Dodewaard
2.2.5.1.
Inleiding
Deze instelling, die tot 1951 werd aangeduid als: 'Gemeentelijke Instelling voor Maatschappelijk Hulpbetoon', geldt als rechtsopvolger van het aloude Burgerlijk Armbestuur, wier reglement en eigendommen met ingang van 1 januari 1943 vervallen werden verklaard en toen overgingen op de Gemeentelijke Instelling. Blijkens het op 1 december 1942 door de burgemeester van Dodewaard vastgestelde reglement was de Gemeentelijke Instelling belast met:
- de ondersteuning ingevolge de Armenwet;
- de ondersteuning aan werklozen ingevolge de Rijkssteunregeling;
alle andere sociale werkzaamheden, welke de burgemeester nodig oordeelde aan de Gem. Instelling op te dragen. Alhoewel het bestuur uit drie leden bestond, te weten de burgemeester, één der door de burgemeester aan te wijzen wethouders, en een administrateur, lag de feitelijke leiding geheel in handen van de burgemeester in diens hoedanigheid van voorzitter. Hij was niet alleen bevoegd tot vaststelling van alle door hem nodig geachte instructies, maar had ook het benoemingsrecht van de administrateur en het personeel. Bij het staken van stemmen besliste zijn stem, en op alles wat de geldmiddelen van de Gemeentelijke Instelling betrof hield hij toezicht. Dit op verschillende punten ondemocratische reglement uit 1942 was grotendeels een uitvloeisel van de geldende rechtsorde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
Bij raadsbesluit van 23 november 1950 is niet alleen de naam van de Gemeentelijke Instelling aangepast, maar zijn ook een aantal reglementsartikelen aan de naoorlogse gemeentelijke rechtsorde aangepast. Deze reglementswijziging is op 3 januari 1951 goedgekeurd door gedeputeerde staten van Gelderland (nr 29623/21-V-3).

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
28,75