Middelbaar onderwijs

Projecten op maat

Wij vinden het belangrijk dat jongeren het archief leren kennen. Zo ontdekken ze hoe interessant geschiedenis kan zijn. Zeker als het gaat om de geschiedenis van hun eigen woonomgeving. Daarom helpen we het voortgezet onderwijs graag met projecten op maat. We kunnen bijvoorbeeld rondleidingen door onze depots verzorgen, bronnen digitaal beschikbaar stellen, workshops verzorgen of presentaties in de klas geven.

Bekijk hier het project dat we samenstelden voor de VWO 3-klassen van het Cambiumcollege in Zaltbommel.

Meer weten? Neem dan contact op met ons team Educatie om de mogelijkheden te bespreken.

Maatschappelijke stage (MAS)

Tijdens een maatschappelijke stage doe je vrijwilligerswerk bij een organisatie in de buurt. Zo leer je je directe omgeving op een andere manier kennen en lever je een actieve bijdrage aan de samenleving. Ook bij het RAR kun je stage lopen!

In het moderne gebouw van het (RAR) komen veel mensen die op zoek zijn naar de geschiedenis van hun familie, woonhuis of de plaats waar ze wonen. Ze zoeken in de studiezaal in de archieven. Daarnaast zoeken duizenden bezoekers op onze website in de gedigitaliseerde bronnen.

Het RAR bewaart de archieven van 7 gemeenten in het Rivierenland, maar heeft ook archieven van allerlei kerken, verenigingen, bedrijven en personen. De oudste archieven zijn meer dan 700 jaar oud. Daarnaast hebben we films, foto's, bouwtekeningen, borduurpatronen en nog veel meer.

Bij het RAR werken circa 35 medewerkers samen met ongeveer 40 vrijwilligers om deze archieven voor iedereen toegankelijk te maken. Hieraan kun jij tijdens je maatschappelijke stage je steentje bijdragen!

Wat kun je doen?

  • Scannen van originele archiefstukken of foto’s in de professionele scanstraat, zodat ze op onze website kunnen komen.
  • Indexeren van ansichtenboekjes, zodat deze informatie makkelijk vindbaar is.
  • Ompakken van archieven in kleinere pakken.
  • Assisteren van de uitleenmedewerkers; zorgen dat de bezoekers of de bode van de gemeenten de aangevraagde stukken krijgen.

In verband met de planning van de werkzaamheden kun je je stage bij het RAR alleen in een aaneengesloten periode tijdens een schoolvakantie doen. Er is plek voor maximaal 2 stagiaires tegelijk.

Lijkt je dit leuk? Vul het inschrijfformulier maatschappelijke stage in. Wij nemen dan contact met je op om een afspraak te maken. Wil je eerst meer weten? Neem dan contact op met ons team Educatie.