Exposities

2019 Exposities

 

Vrouwen van ToenVan 1 t/m 31 oktober: de expositie Vrouwen van Toen. Oktober is de maand van de geschiedenis. Dit jaar was het thema Zij/Hij.  In de expositie Vrouwen van Toen stond niet Hij maar Zij centraal. De expositie toonde een beeld van vrouwen thuis en op het werk de afgelopen 100 jaar. Welke invloed hadden wetten, scholing en vrouwenverenigingen op de ontwikkeling van vrouwen toen en nu? Bezoekers bekeken het lesrooster van de huishoudschool, bouwplannen voor woningen voor werkende vrouwen, zongen mee met het bondslied van de plattelandsvrouwen en maakten kennis met vrouwelijke burgemeesters in de regio. Bezoek ook de actiewebsite Vrouwen van Toen met verhalen over bijzondere vrouwen.

Schilderij Geinspireerd door RembrandtVan 29 mei t/m 5 juli: de expositie 'Geïnspireerd door Rembrandt'  bij de SCW en het RAR. De expositie werd samengesteld door De Vrije Kwast, een groep talentvolle en creatieve Tielse amateurschilders met ieder een eigen stijl. Een aantal jaar geleden waren ze allemaal lid van de cursusgroep Mineke Woolschot en besloten ze na afloop van het cursusseizoen in de zomer gewoon door te gaan met schilderen. En dat zijn ze blijven doen. Het resultaat is De Vrije Kwast, een echte, Tielse vriendengroep met een gedeelde passie voor tekenen en schilderen.

 

2018 Exposities

Expositie Opstand tegen de BetuwerouteVan 2 tot en met 26 oktober: een kleine tentoonstelling over de Opstand tegen de Betuweroute. Oktober is de Maand van de Geschiedenis, met dit jaar het thema OPSTAND. Samen met meer dan duizend culturele instellingen, boekhandels en bibliotheken, vertellen we Nederland kleine en grote verhalen over Opstand. Het Regionaal Archief Rivierenland bracht in een kleine expositie de opstand tegen de Betuweroute in beeld. In alle lagen van de bevolking, van jong tot oud, was er verzet tegen de Betuweroute. Angst voor lawaai en gevaarlijke stoffen, twijfel over nut en noodzaak, boosheid over besluitvorming, onteigening van grond en landschapsvervuiling maakten de Betuwenaars strijdlustig. Wie herinnert zich niet de protestacties, de spandoeken, de krantenartikelen? De opstand tegen de Betuweroute is onderdeel geworden van ons collectieve geheugen en vastgelegd in vele archieven en collecties. Een kleine selectie daaruit werd hier getoond. Bekijk ook onze inzending voor de verkiezing Stuk van het Jaar 2018.

 catalogus Twee in éénVan 6 maart tot en met 22 juni was er een heel bijzondere expositie: ‘Twee in Eén’. Dit jaar nemen twee collega’s afscheid van het Archief en beiden lieten met ontzettend veel liefde, ‘als een wandeling door het werkgebied’, nog even een paar prachtige stukken zien. Natuurlijk hebben archiefstukken historische waarde. Minstens zo belangrijk zijn de herinneringen, de verhalen en de emotie die ze kunnen oproepen. Bezoekers konden met Ton Peterse en Paul Romijn meewandelen door ons prachtige gebied, soms stroomopwaarts soms stroomafwaarts. Lees ook het interview met Ton en Paul.

 

 

Van 10 januari tot en met 16 februari 2018: '700 jaar Culemborg in beeld en schrift'. De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met Marleen Grommers, landschapsfotograaf en met fotoclub De Positieven. Lees ook: Stadsrechten Culemborg ontcijferd.

 

 

 

 2017 Exposities 

Van 31 oktober 2017 van 18.30-22.00 uur: De nacht van het Archief. Voor een avond werd het archief omgetoverd in een spookkasteel en kwamen de verhalen tot leven! Speurend in de dossiers komen onze archivarissen soms de meest bizarre verhalen tegen. Bijvoorbeeld verschrikkelijke verslagen over gefolterde heksen (Tiel), smeuïge verhalen over buitenechtelijke kinderen (Rossum), belegeringen tijdens de vrouwenoproer (Culemborg), mysterieuze legendes over spoken (hele werkgebied) en heftige berichten over moord en doodslag (Kerkdriel). Lees het krantenartikel

Van 3 oktober 2017 t/m 1 december 2017: Zo klinkt geluk in de jaren zeventig. De expositie 'Tijdreiziger' gaf een mooi beeld van de pogroep The Dream uit de jaren zeventig en frontman Floris Kolvenbach. Zo klinkt geluk in de jaren zeventig!