Feestrok

Exposities en evenementen

Hier vind je een greep uit de exposities en evenementen uit het verleden.

2023

foto uit de expositie Corona in Tiel met twee mensen die kussen met een mondkapje voorVanaf half maart tot half april hadden we de fotoexpo Corona in Tiel. Hier waren heel veel foto's te zien van (amateur)fotografen die deze bijzondere tijd in beeld brachten. Het andere deel van de tentoonstelling bestond uit foto's uit coronatijd van Rafael Drent. Zijn foto's en een fotoboek waren in Zinder te zien. De expositie was een initiatief van de gemeente Tiel.

Van januari tot april stond de Mobiele Erfgoed Tentoonstelling bij het RAR met voorbeelden van verhalen uit het project Sprekende Herinneringen en een oproep voor verhalenvangers.

2022

aquarel ochtendgloren van dik kustersVan december tot eind februari exposeerde de Betuwse kunstenaar Dik Kusters zijn werk bij het RAR. Dik maakt vooral aquarellenv an Betuwse landschappen. De expositie was ter ere van zijn 70ste verjaardag. Hij gaf ook een boek uit met zijn werk: Achter de Wolken. Het RAR heeft ook 1 van zijn werken gekocht en opgenomen in de collectie. 

 

collage beelden open dag rar 2022In oktober bezochten ruim 200 mensen onze open dag. We hebben in plaats van 5 rondleidingen maar liefst 7 rondleidingen gegeven om niemand te hoeven teleurstellen. Ook de andere activiteiten werden goed bezocht en gewaardeerd. Zo vertelde Sil over baron Arthur de Woelmont, gaf Beatrijs een workshop oud schrift lezen, konden bezoekers een breakin box spelen, een rondleiding krijgen door de depots en een expo bezoeken over rampen in het verleden. We verlootten ook nog 4 complete reeksen Ach Lieve Tijd Bommelerwaard.

Ella krijgt fotoboek van Lek en Licht uit CulemborgIn maart was het fotoproject Mens en Omgeving Anno 2021 te zien. 16 fotografen van de Culemborgse fotoclub Lek en Licht brachten in 2021 het dagelijkse leven en de leefomgeving van Culemborgers in beeld. Van ondernemende vrouwen, talentvolle jongeren, kunstenaars, mens en hond tot aan plastic afval, stadsgroen en karakteristieke gebouwen. De expositie bood een andere kijk, mooie beelden en onverwachtse momenten.

 

2020

crime scene RARIn oktober konden bezoekers ter ere van Halloween een online mystery game spelen en kans maken op leuke prijzen: "Paniek in het archief! Er verdwijnen archiefstukken! Ella is al gestart met een onderzoek naar rampen uit het verleden om de oorzaak te vinden. Help je haar?" De prijzen zijn verdeeld, maar de game is nog steeds te spelen

 

 

Paulien Cornelissen bij het RARErfoedfestival 2020 verbond online kunst met erfgoed. 10 kunstenaars werden geinspireerd door 10 Gelderse erfgoedlocaties. Paulien Cornelisse was 'onze' artiest. Zij liet zich inspireren door onze collectie en die van het Flipje- en Streekmuseum. Het resultaat? Een klein beetje chaos in onze ruim 14 kilometer, normaal zo strak geordend, archief. In 1 van de 10.000den archiefdozen heeft ze namelijk een gouden kersenpit uit Japan verstopt. Waarom? Dat vertelt ze in haar boekje ‘De inspecteur en de gouden kersenpit’.

 

paaseiIn april organiseerden we een coronaproof online eierjacht op onze website. Wie alle paaseieren vond en het juiste woord wist te maken met de letters op de eieren, kon meedingen naar een prijs.

 

 

 

2019

zomertourIn augustus en september gingen we op zomertour. Dat wil zeggen dat we met een green screen langs gingen bij  locaties in ons werkgebied. Mensen konden hun foto laten nemen voor het green screen, waarna we deze in een oude kaart of foto photoshopten. Deze foto gaven we geprint mee of stuurden we via e-mail op. Het enige wat we hiervoor vroegen was een donatie aan de Stichting Leergeld Westbetuwe

 

 

 

 medewerkers RAR in depotOp 1 april verzonden we een persbericht dat we met spoed gesloten waren in verband met een plotselinge ongedierteplaag. Het zou hierbij kunnen gaan om de Lexues i Apasionuar. De dag erna werd duidelijk wat er aan de hand was: De ongedierteplaag die het RAR leek te teisteren, blijkt erg mee te vallen. Het RAR is weer opengesteld voor het publiek. Vermoed werd dat het RAR was geïnfecteerd door de Lexues i Apasionuar. Google Translate leerde ons echter dat Lexues i Apasionuar Albanees is voor het Nederlandse boekenwurm. Een nadere inspectie van onze depots bevestigde dat er hier slechts sprake was van dit geheel ongevaarlijke diertje.

 

 

Vrouwen van ToenVan 1 t/m 31 oktober: de expositie Vrouwen van Toen. Oktober is de maand van de geschiedenis. Dit jaar was het thema Zij/Hij.  In de expositie Vrouwen van Toen stond niet Hij maar Zij centraal. De expositie toonde een beeld van vrouwen thuis en op het werk de afgelopen 100 jaar. Welke invloed hadden wetten, scholing en vrouwenverenigingen op de ontwikkeling van vrouwen toen en nu? Bezoekers bekeken het lesrooster van de huishoudschool, bouwplannen voor woningen voor werkende vrouwen, zongen mee met het bondslied van de plattelandsvrouwen en maakten kennis met vrouwelijke burgemeesters in de regio.

Schilderij Geinspireerd door RembrandtVan 29 mei t/m 5 juli: de expositie 'Geïnspireerd door Rembrandt'  bij de SCW en het RAR. De expositie werd samengesteld door De Vrije Kwast, een groep talentvolle en creatieve Tielse amateurschilders met ieder een eigen stijl. Een aantal jaar geleden waren ze allemaal lid van de cursusgroep Mineke Woolschot en besloten ze na afloop van het cursusseizoen in de zomer gewoon door te gaan met schilderen. En dat zijn ze blijven doen. Het resultaat is De Vrije Kwast, een echte, Tielse vriendengroep met een gedeelde passie voor tekenen en schilderen.

2018

 Expositie Opstand tegen de BetuwerouteVan 2 tot en met 26 oktober: een kleine tentoonstelling over de Opstand tegen de Betuweroute. Oktober is de Maand van de Geschiedenis, met dit jaar het thema OPSTAND. Samen met meer dan duizend culturele instellingen, boekhandels en bibliotheken, vertellen we Nederland kleine en grote verhalen over Opstand. Het Regionaal Archief Rivierenland bracht in een kleine expositie de opstand tegen de Betuweroute in beeld. In alle lagen van de bevolking, van jong tot oud, was er verzet tegen de Betuweroute. Angst voor lawaai en gevaarlijke stoffen, twijfel over nut en noodzaak, boosheid over besluitvorming, onteigening van grond en landschapsvervuiling maakten de Betuwenaars strijdlustig. Wie herinnert zich niet de protestacties, de spandoeken, de krantenartikelen? De opstand tegen de Betuweroute is onderdeel geworden van ons collectieve geheugen en vastgelegd in vele archieven en collecties. Een kleine selectie daaruit werd hier getoond.

 catalogus Twee in éénVan 6 maart tot en met 22 juni was er een heel bijzondere expositie: ‘Twee in Eén’. Dit jaar nemen twee collega’s afscheid van het Archief en beiden lieten met ontzettend veel liefde, ‘als een wandeling door het werkgebied’, nog even een paar prachtige stukken zien. Natuurlijk hebben archiefstukken historische waarde. Minstens zo belangrijk zijn de herinneringen, de verhalen en de emotie die ze kunnen oproepen. Bezoekers konden met Ton Peterse en Paul Romijn meewandelen door ons prachtige gebied, soms stroomopwaarts soms stroomafwaarts. Lees ook het interview met Ton en Paul.

 

 

Van 10 januari tot en met 16 februari 2018: '700 jaar Culemborg in beeld en schrift'. De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met Marleen Grommers, landschapsfotograaf en met fotoclub De Positieven. Lees ook: Stadsrechten Culemborg ontcijferd.

 

 

2017

poster Nacht van het Archief bij het RARVan 31 oktober 2017 van 18.30-22.00 uur: De nacht van het Archief. Voor een avond werd het archief omgetoverd in een spookkasteel en kwamen de verhalen tot leven! Speurend in de dossiers komen onze archivarissen soms de meest bizarre verhalen tegen. Bijvoorbeeld verschrikkelijke verslagen over gefolterde heksen (Tiel), smeuïge verhalen over buitenechtelijke kinderen (Rossum), belegeringen tijdens de vrouwenoproer (Culemborg), mysterieuze legendes over spoken (hele werkgebied) en heftige berichten over moord en doodslag (Kerkdriel). Lees het krantenartikel

 

  

 

poster The DreamVan 3 oktober 2017 t/m 1 december 2017: Zo klinkt geluk in de jaren zeventig. De expositie 'Tijdreiziger' gaf een mooi beeld van de pogroep The Dream uit de jaren zeventig en frontman Floris Kolvenbach.